Çineli üretici tercihini yer fıstığından yana kullandı

Çineli üretici tercihini yer fıstığından yana kullandı
 Muhabir
Aydın’ın Çine ilçesinde her geçen gün üretimi artan yer fıstığı, Türkiye’de yüzde 5’in üzerinde ihtiyacı karşılıyor. Akdeniz Bölgesi’nde meşhur yer fıstığının Ege Bölgesi’nde zirvesi Çine olarak biliniyor. Yer fıstığı üretimiyle ilgili olarak bu yıl ekim alanının arttığını belirten Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok, ilçede üreticilerin bu sene tercihlerini yer fıstığından yana kullandıklarını söyledi.

Aydın’ın Çine ilçesi yer fıstığı üretimiyle Türkiye’nin yaklaşık yüzde 5’lik ihtiyacını karşılıyor. İlçenin önemli gelir kaynağından biri olan yer fıstığının üretimi ise her geçen gün artıyor. Mahsulün verimli oluşu ve Çine’nin topraklarının yer fıstığı üretimi için gerekli koşulu sağlaması, üreticinin tercihini değiştiriyor. Fazla su ve gübre istemeyen yer fıstığının Türkiye’de en büyük fabrikalarından biri Çine’de bulunuyor. Çineli çoğu çiftçinin gelir sağladığı yer fıstığı ilçe ekonomisine adeta can katıyor. Akdeniz bölgesinde meşhur yer fıstığı üretimini, Ege Bölgesi'nde Aydın’ın Çine ilçesi sırtlanıyor.

Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok, Aydın Hedef Gazetesi’ne yaptığı açıklamada üretim alanının geçen seneye göre arttığını söyleyerek, 15 Mayıs’a kadar yer fıstığı ekimlerinin süreceğini belirtti. Ekim ayında toplanacak olan yer fıstığının yalnızca Çine’den 4 bin ton elde edilmesi bekleniyor.

cineden-fistik-gibi-haber-cineli-uretici-tercihini-yer-fistigindan-yana-kullandi-internet-gazete-466062-690284c8c740a2fec2eed91b20304863.jpg

YER FISTIĞI ÇİNE’DE ZİRVEYİ ZORLUYOR
Bu yıl Çine’de yer fıstığı ekimine talebin arttığını aktaran Osman Eşiyok, "Ekimin fazla olması üretiminde bu yıl fazla olacağını gösteriyor. Geçtiğimiz yıl üretici 35-40 liraya yer fıstığını satıyordu. Bu yıl bir için bir şey söylemek tahmin olur çünkü ekimler anca yapılıyor. Tahmini fiyat yaklaşık 60 lira olacaktır. Kurutabilmek en zoru çünkü yağış zamanına geliyor. Depolarda en fazla bir yılda tutuluyor. Çine’nin önemli birinci kaynağı zeytin ardından mısır gelir. Bu sene domates ekimi fazla olsa da yer fıstığı, her geçen yıl zirveye daha çok yaklaşıyor” dedi.

cineden-fistik-gibi-haber-cineli-uretici-tercihini-yer-fistigindan-yana-kullandi-internet-gazete-466062-be3e2481dc238d552fd910eae166bc8a.jpeg

BU SENE 4 BİN TON YER FISTIĞI BEKLENİYOR
Bir dönüme 10 kilogram tohum ekildiğini ve 500 kilogram fıstık alındığını bildiren Eşiyok, "Verimli bir mahsul olması tabi üreticilerin tercihini fıstıktan yana kullanmasına sebep oluyor. Ekimden 150 gün sonra meyvesini verir. 15 Mayıs'a kadar kadar ekim devam edecek. Yaklaşık 8 bin dönüm alana ekildi. Bir dönümde 500 kilo elde edildiğini hesaba katarsak 8 bin dönümde 4 milyon yani 4 bin ton yer fıstığı yapıyor. Çine’nin tarımda önemli gelir kaynağıdır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.