Kurbanlık seçerken bunlara dikkat!

Kurbanlık seçerken bunlara dikkat!
 Muhabir
Aydınlı vatandaşlar piyasada yaşanan zam furyasının kurbanlıklara da yansıyacağı endişesiyle şimdiden büyükbaş veya küçükbaş kurbanlık hayvan arayışına girdi. Her sene Kurban Bayramı'na yaklaştıkça akıllara gelen “Kurbanlık hayvan seçilirken nelere dikkat edilmeli?” sorusunun yanıtı da merak ediliyor. Veteriner hekimlerin Kurban Bayramı'nda rolü dahil olmak üzere Aydın Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Cemil Şahin, merak edilen soruları yanıtladı.

Kurban Bayramı'na yaklaşık bir buçuk ay kala Aydın’da kurbanlık hayvan alımları başladı. Etin fiyat artışıyla birlikte ‘Kurbanlıklara zam gelecek’ endişesi yaşayanlar, araştırma yaparak alımlara da yavaştan başladı. Kurbanlıkların alımının başlamasıyla hayvan seçerken dikkat edilmesi gereken unsurlar yeniden akıllara geldi. Kurbanlıkların uygun seçilmemesi insan sağlığına doğrudan etki ederken işin ibadet boyutunun da katkısıyla kesilecek hayvanın sağlığı büyük önem taşıyor. Aydın Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Şahin, Aydın Hedef Gazetesi’ne, "Kurbanlık seçerken nelere dikkat edilmeli, veteriner hekimlerin süreç içerisindeki rolü ve yetkisi neler?" gibi merak edilen soruları yanıtladı.

kurbanlik-secerken-bunlara-dikkatbu-habere-bakmadan-kurbanlik-almayin-internet-gazete-466353-63324e5f37cb205e265b7c5b3ef6d60c.jpeg

KURBANLIK SEÇERKEN BUNLARA DİKKAT EDİN!

Kurbanlık alımında vatandaşın dikkat etmesi gereken hususları sıralayan Şahin, “Kurbanlık küçükbaş ve büyükbaş hayvan alırken, öncelikle kulaklarında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından takılan resmi kulak küpesinin olmasına, hayvanların tüylerinin parlak, bakışlarının canlı, çevreye ilgilerinin ise ne anormal derecede yüksek ne de anormal derecede düşük olmaması gerekiyor. Vücut boşluklarından anormal renk ve kokuda akıntı ya da kan olmaması aynı zamanda dışarıdan bakıldığında ya da elle kontrol sırasında kaburga kemiklerinin görünür olmaması, net hissedilir olmaması gerekiyor. Burada amaç, kurbanlık olacak hayvanın haddinden fazla zayıf yani kaşektik olmaması gerektiğidir. Tabi tüm bunların yanında, hayvanın yatalak olmaması, temas edildiğinde, kaldırılmaya çalışıldığında kalkabilmesi, koordinasyonlu şekilde yürüyüp hareket edebiliyor olması, dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alıyor.” dedi.

kurbanlik-secerken-bunlara-dikkatbu-habere-bakmadan-kurbanlik-almayin-internet-gazete-466353-0dbd7988848d599cc4af49b0495da227.jpeg

AYDIN’DA KONTROLÜ KİM SAĞLIYOR?

Kurbanlık hayvanların kontrolünün hayvan pazarlarında görevli belediye ve tarım il müdürlüğü veteriner hekimleri tarafından sağlandığını bildiren Cemil Şahin, “Kurbanlık hayvan satışı yapan şahıs ya da kurumlar, hayvan pazarlarına götürmeden önce, bulundukları yerde de özel çalışan klinisyen meslektaşlarımızdan bu noktada hizmet alabiliyorlar. Biz mümkün mertebe, hayvan alımlarının, düzenli kontrol altında olan hayvan pazarlarından yapılmasını, kesimlerin de yine belediyelerin belirlediği bölgelerde ya da entegre et tesislerinde yapılmasını öneriyor ve bunu doğru buluyoruz. Buradaki amaç da, hayvanların özellikle insanlara bulaşabilecek hastalıklardan uzak olmasının sağlanmasıdır. Olası risk son derece düşük olacaktır. ” diye konuştu.

kurbanlik-secerken-bunlara-dikkatbu-habere-bakmadan-kurbanlik-almayin-internet-gazete-466353-87ba0d631fcd6ed5543146a1eea8ee2e.jpeg

VETERİNER HEKİMLERİN ROLÜ NEDİR?

Veteriner hekimlerin, kurban ibadetinin sağlıklı şekilde yerine getirilmesinde, hem hayvan sağlığı ve refahı, hem de halk ve çevre sağlığı açısından kilit konumda olduğunu vurgulayan Şahin, “Veteriner hekimlerin en temel ve asli vazifesi halk sağlığının temin edilmesidir. Bizler bunun için varız. Kurban Bayramı'nda, sağlıklı ve güvenilir gıda ön plana çıktığı için veteriner hekimler olmazsa olmazdır. Kesim esnasında, belediyenin tespit ettiği kesim yerleri ve entegre et tesisleri de veteriner hekimlerin kontrol ve denetimi altındadır. Buralarda da vatandaşlarımız, kesim öncesi hayvanın sağlığı ya da kesim sonrası, karkas/iç organ noktasında tereddüde düştüklerinde, şüphelendiklerinde görevli veteriner hekimlerden destek alabilmektedirler” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Şahin, tüm vatandaşların mübarek Kurban Bayramı'nı şimdiden kutlayarak, saygılarını sundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.