Anorektal Malformasyon (ARM) hastalığıyla dünyaya gelen 3 yaşındaki Ayaz Kılınç, yapılan başarılı bir robotik cerrahi operasyonla sağlığına kavuştu. ARM hastalığı, bebeklerde anüsün kapalı doğması ve başka bir bölgeye açılmasıyla ortaya çıkan bir durum olarak biliniyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Emre Divarcı, “Bu çocuklarda anüs maalesef olması gereken yere açılmaz. Kızlarda vajina tarafına, erkeklerde ise idrar yoluna açılabilir” dedi.

ADÜ Hastanesi’nde 3 boyutlu haritalama ile başarılı tedavi ADÜ Hastanesi’nde 3 boyutlu haritalama ile başarılı tedavi

"ROBOTİK CERRAHİ DERİN BÖLGELERE ULAŞMAMIZI SAĞLADI"

Prof. Dr. Emre Divarcı, robotik cerrahinin sağladığı 16 kat büyütme ve 3 boyutlu görüntüleme imkanıyla bu tür zorlu vakalarda güvenli bir operasyon yapabildiklerini belirtti. Daha önce yapılan ameliyatların başarısız olması nedeniyle oluşan yapışıklıklara rağmen, robotik cerrahiyle operasyonun başarıyla tamamlandığını ifade eden Divarcı, “Ulaştığımız bölge oldukça derinde, pelvis dediğimiz karnın alt kısmında yer alıyor. Robotik cerrahi bu bölgelere ulaşmamızı kolaylaştırdı” diye konuştu.
Ayaz’ın durumuna ilişkin detayları paylaşan Divarcı, "Kalın bağırsağın son kısmı idrar yoluna uzanıyordu ve çıkarılması gerekiyordu. Bu işlemi robotik cerrahi kullanarak gerçekleştirdik" dedi.

A W377656 02

"HIZLI İYİLEŞME VE İZSİZ OPERASYON"

Operasyonun 10-11 saat sürdüğünü belirten Divarcı, küçük deliklerle yapılan cerrahinin hastaya büyük avantaj sağladığını dile getirdi. “Karında büyük bir kesi olmadığı için iz kalmıyor ve hasta konforlu bir süreç geçiriyor,” ifadelerini kullandı.
Ayaz’ın babası Hakan Kılınç, oğlunun doğuştan kapalı olan anüsünün önceki ameliyatlarda yanlış bir yere açıldığını belirterek, “Yanlış operasyonların ardından doğru bir çözümle karşılaştık. Robotik cerrahi sayesinde hem anüsün yeri düzeltildi hem de idrar yolundaki problem giderildi” dedi.

A W377656 01

"FARKINDALIK ARTIRILMALI"

Prof. Dr. Emre Divarcı, anorektal malformasyonun 2500-5000 canlı doğumda bir görüldüğünü belirtti ve toplumda bu konuda yeterli farkındalık olmadığını vurguladı. "Bu tür vakalarda aileler ciddi zorluklar yaşıyor. Anüsün kapalı doğabileceği konusunda bilgi sahibi olunmalı" dedi.

Kaynak: İHA