Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Özge Çümlek'in haberine göre; Aydın’ın Nazilli ilçesi Yeni Sanayi Sitesinde uzun yıllardır marangozluk yapan Mustafa Sakallıoğlu, işe babasının Yeşil Mahallede bulunan marangozhanesinde başladığını anlattı. Hayatı boyunca atölyelerde yetiştiğini belirten Sakallıoğlu, “1993 yılında kendi işyerimi açtım. Kısa bir süre ara verdim. Bu dükkanda 2020 yılından bu yana çalışıyoruz. Pandemi sürecinde işlerimiz çok açıldı, 8-10 kişi çalışıyorduk. Şu anda 3 kişi çalışıyoruz. İşlere yetişmekte güçlük çekiyoruz.” dedi.
“İŞ ÖĞRENME SABRI GÖSTERMİYORLAR”
En büyük sorunlarının sanayi esnafının genelinde yaşanan çırak sorunu olduğunu söyleyen Sakallıoğlu, “İş yok diyen yalan söyler, işlerimiz çok güzel, çok yoğun. Ama çalıştıracak eleman bulamıyoruz. Çırak zaten uzun yıllardır yetişmiyor. Gençler iş öğrenme sabrı göstermiyor. Ve hemen çok yüksek para kazanma hayaliyle geliyorlar. Bizim bunu hemen sağlama imkanımız yok. 16-17 yaşında çocuğa ustaya ödediğim parayı ödeyemem. Bu nedenle de çocuklar kalmıyor, çalışmak istemiyor.” diye konuştu.
“İŞİN BÜYÜĞÜ KADINLARDAN GELİYOR”
İşlerinin ağırlıklı olarak evlerini yenilemek isteyen bireysel müşterilerden geldiğini anlatan Sakallıoğlu, “Çalıştığım iki tane müteahhit var ama daha çok evini yenilemek isteyenler oluyor. Erkeklere kalsa eve çivi çakmaz ama kadınlar yenilik istiyor. Mutfağa, banyoya, koridora tadilat yaptırmak isteyen kadınlar bizim asıl işimizi oluşturan kesim oluyor. Mutfak dolapları, kapı, laminant, vestiyer ve gardırop yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“AYNI FİYATA ÜRÜN BULMAK ZOR”
Sektörlerinin bir diğer sorununun da yine her sektörde yaşanan maliyet artışı olduğuna değinen Mustafa Sakallıoğlu, “Bizim en büyük giderimiz mdf gibi görünse de asıl fiyatlarına yetişemediğimiz kalem hırdavat ürünleri oluyor. Bir aldığımız ürünü tekrar aynı fiyata alamıyoruz. 30 liraya aldığım ürünü en son 300 liraya aldım, malzemeciden para üstü beklerken o benden para istedi. Böyle anlar yaşamaya başladık.
Fiyatlar o kadar değişkenlik gösteriyor. Yine de alt kalite ürünlere yönelmiyoruz, çünkü yaptığımız işin bazen telafisi olmayabiliyor. Kenar bandını çekip ürünü monte ettiğimizde kalkarsa değiştirme ya da tekrar yapıştırma şansımız olmaz. O nedenle en kaliteli ürünleri kullanmaya özen gösteriyorum. Böyle bir ortamda kar etmek de zor oluyor, kendimizi korumaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.