Arazi Şartları Buna Yöneltti
Sinlice Mahallesi'nde yaşayan Gökhan Karadeniz (30), üniversitenin doğal gaz teknikerliği bölümünü birinci olarak tamamladıktan sonra gurbette kendi işini yapmak yerine köyünde anne ve babasından öğrendiği hayvancılığı büyütmek istediğini anlattı. Arazi şartları nedeniyle yer bulmakta zorluk çeken Karadeniz, dik yamaçta 4 katlı apartman inşa etmeye karar verdi.
Her Katın Bir İşlevi Var
İlk kazmayı atmasıyla çevresindeki yöre sakinlerinden tepki alan Karadeniz, buna aldırmadan 4 katlı apartmanı inşa etmeyi başarırken, binanın sakinleri ise inekler oldu. Apartmanın ilk katını besilik hayvanlar için ayıran Karadeniz, ikinci katın sağırlar, düveler ve buzağılar katı, üçüncü katın ise otluk, samanlık, yemlik olduğunu belirtti.
Son Katında Kendileri Yaşıyor
Hayvancılıkta kısa süredeki başarısı ile göz dolduran Karadeniz, bitme noktasına gelen küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığını yeniden canlandırmayı başardı. Artık en yakın komşularının inekler olduğunu vurgulayan Karadeniz, “4 katlı bir bina aslında ilginç de bir hikayesi var. Yani aslında arazinin zor ve dik olmasından kaynaklı bir sıkıntı oldu. Biz de bu işi yapmak çok istediğimiz için böyle bir çareye başvurduk. Böyle güzel oldu. İlk katımızı besilik hayvanlar için ayırdık. Onlar için burayı düzenledik. İkinci katımız; sağırlar, düveler ve buzağılar katı. Üçüncü katımızı ise otluk, samanlık, yemlik olarak kullanıyoruz. 4. katta da kendimize bir ev yaptık. Tabii boş geçmeyelim dedik. O şekilde bir işletme kurduk. Bu da güzel oldu yani” dedi.
30 Hayvan Besliyorlar
"Binayı yaparken, okul mu, düğün salonu mu, devlet dairesi mi yapıyorsunuz gibi çok eleştiriler aldık. Hayır bir çiftlik yapıyoruz dedik" ifadelerini kullanan Karadeniz, "Hiçbir detaydan kaçınmadık. Bizim için masraflı oldu ama yapacak bir şey yoktu. Arazi bu kadarına izin verdi bize. İşletmemiz 75 kapasite. Aslında normal ama şu anda yarısı dolu, yarısı boş. Bunun sebebi aslında geçen yıl bir farklı ırka geçiş yaptık. O esnada hayvan satışımız oldu. Farklı farklı boyutlara yöneldik. Ve şu anki hayvanlarımızla devam ediyoruz. 30 civarında hayvanımız var. İlerleyen dönemlerde sayılarımız yine artacak. Zaten hayvancılık öyledir doldur boşalt sistemi vardır” şeklinde konuştu.
Sektöre Hareketlilik Kazandırdı
İnşa ettikleri binayla sektöre hareketlilik kazandırdıklarını belirten Karadeniz, şunları kaydetti: "Biz bu sektöre girdiğimde bu bölgede hayvancılık bitme noktasıydı. Yani herkes artık hayvancılığı bırakıyor çünkü araziler dar. Birinin bölgeye canlılık katması gerekiyordu. Aslıda bunu başardık. İyi ya da kötü, az ya da çok iyi şeyler değiştirdiğimizi de düşünüyoruz. Teknoloji ilerledikçe hayvancılık da güzel boyutlar kazanmaya başladı, daha güzel bir işletme yapmayı düşünüyoruz. Yani girişimlerimiz de var. Olacaktır inşallah. Daha güzellerini de yapacağız yani bölgeye."