Aydın Hedef Gazetesi'nden Özge Çümlek'in haberine göre; Kuraklık bakımından en kötü sezonlarından birini geçiren Aydınlı çiftçiler, ekonomik zorlukla yüzleşirken geçtiğimiz ay DSİ 21. Bölge Müdürlüğü tarafından kararlaştırılan ve Aydın Valiliği’nin onayıyla ‘2025 Yılı Sulama Sezonunda Uygulanacak Olan Havza Bazlı Su Dağıtım Planlaması Kararı’ kapsamında tarım arazilerinin yalnızca yüzde 50’sine sulama suyu verileceği açıklanmasıyla çifte kriz yaşandı.
Ramazan Bayramı itibariyle başlayan yağışlar toprağa derin nefes aldırırken üreticiye de can suyu oldu. Yağışların devamlılığı barajların doluluk oranlarına olumlu yansıdı. 
Alınan bilgilere göre; 7 Nisan 2025 tarihi itibariyle Aydın’da bulunan Çine Adnan Menderes Barajı yüzde 25, Kemer Barajı yüzde 45, Topçam Barajı yüzde 28, Karpuzlu Yaylakavak Barajı yüzde 66, Karacasu Barajı yüzde 60, İkizdere Barajı yüzde 14 seviyesinde olduğu kaydedildi. 
Çine Ziraat Odası Başkanı Osman Eşiyok, Çine Adnan Menderes Barajı’nın doluluk oranı ve yağışların etkileri hakkında değerlendirmede bulunurken üreticilerin son durumunu da aktardı. 

“EGE BÖLGESİ ALARM VERİYOR”

Ege Bölgesi’nin kuraklıkta en başta olduğunu aktaran Eşiyok, “Televizyonlarda, gazetelerde duyuyoruz. Kuraklık bakımından bu sezon Ege Bölgesi alarm veriyor. En çok da Aydın ve İzmir taraflarında büyük kuraklık yaşanıyor. Bu kapsamda üreticiler de büyük zorluklar yaşadı. Ekimlerini yapamadı, yapanların da elinde kaldı. Geçim derdi bir yana ayrıca çektikleri kredileri de ödeyemeyecek hale geldi” ifadelerini kullandı.

“YAĞIŞLAR EKİLİ OLAN MAHSULLERİ KURTARDI”

Son yağışların etkileri hakkında konuşan Eşiyok, “Bu suların yetmesi şu an mümkün değil. Bu kadar yağmur olmasına rağmen yaklaşık 2 hafta önce attığım tohumlar hala çıkmamış. Şu an yağan yağmurlar bereketli, toprağın kuru kalmamasını sağlıyor. Bu yağmurların ekili olan mahsullere faydası oldu, en azından onları kurtardı. İkinci ekilecek olan mahsuller için yağışların yeterli olabileceğini sanmıyorum. Düşünün Çine’de en çok su ihtiyacı olan mahsul silajlık ve kuru mısır. Mısır 140 günde yetişiyor ya da pamuk 150 günde yetişiyor. Bu mahsullerin yetişmesi için de daha fazla yağış gerekiyor” diye konuştu.

Adnan Menderes Barajı’nın 1 aylık suyu kaldı!

1 AYLIK SU KALDI 

Çine Adnan Menderes Barajı’nın son durumu hakkında bilgi veren Eşiyok, “Geçtiğimiz günlerde Çine’de bir toplantı yaptık. Şu an Adnan Menderes Barajı’nın doluluk oranının yüzde 25 olduğu konuşuldu. Yağışlar, barajdaki suyu 40 santim yükseltmiş. Bu kapsamda yağışların yetersiz kalması veya devam etmemesi halinde barajdaki su Çine’ye sadece 1 ay dayanabilecek. Anlayacağınız yağışlar devam etmezse Çineli üreticilerin 1 aylık suyu kaldı” dedi.

YÖK’ten tüm üniversitelere bildirge! ADÜ boykot için işlem başlatacak mı? YÖK’ten tüm üniversitelere bildirge! ADÜ boykot için işlem başlatacak mı?

“KARAR DEĞİŞMEDEN ÇİFTÇİ MASRAF YAPAMAZ”

Aydın Valiliği tarafından yapılan açıklamada, il geneline yağışların yeterli düşmesi halinde tarım arazilerinin yalnızca yüzde 50’sine sulama suyu verileceği yönündeki kararda değişiklik yapılacağı bildirilmesine ilişkin konuşan Eşiyok, “Üretici yağışların yeterli olacağına güvenemez. Tarım arazilerine yüzde 50 su verileceği kararı değişmeden çiftçiler ekim yaparken eli korkak olacak. Çünkü üretici ekonomik zorluk çekiyor. Bu yüzden yüzde 50 kuru tarım kararı değişmeden çiftçi masraf ya da ikinci ekimi yapamaz. Mayıs ayına kadar ki duruma bakacağız. Yağışlar devam eder ve tarım arazilerine verilecek su kararında değişikliğe gidilirse üreticilerimiz de buna göre arazilerini ekeceklerdir. Bizim de temennimiz bu yönde. Umarım yağışlar yeterli olur ve yüzde 50 kuru tarım kararında değişikliğe gidilir. Aksi taktirde çiftçiyi daha zor günler bekliyor olacak” dedi.
Yağışların artışıyla birlikte önümüzdeki günlerde kısıtlı su dağıtımı planının yeniden gözden geçirilerek kararda değişikliğe gidilmesinin gündeme alınması bekleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ