Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi, yerli ve milli tohum projesiyle bir ilki gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Koçarlı’da bulunan fakülte, her geçen gün artan Ar-Ge yatırımları ile bölge tarımına verdiği desteği de artırıyor. ADÜ Ziraat Fakültesi, bitkisel ve hayvansal üretim alanında yaptığı önemli bilimsel çalışmalarla Türkiye’nin tarımsal üretimine büyük katkı sağlayan üniversiteler arasında ilk sıralarda yer alırken başarılı akademisyenleriyle de dikkat çekiyor. 
ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, göreve gelmesiyle yönetim ve akademik çalışmalar alanında yaptığı başarılı çalışmalarla üniversitenin marka üniversiteler arasında yer almasını sağlamayı sürdürüyor. Kent, Aydın ve ülke tarımına katkı sağlayacak yatırımlara altyapı sağlama yönünde çalışmalara imza atarken, Ziraat Fakültesi’nin ise daha kaliteli hizmet üretebilmesi için de adımları attı. 

ADÜ Ziraat Fakültesi çalışmalarıyla dikkat çekiyor

“40 YILLIK GEÇMİŞİNİZ VAR”

ADÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sürmen, nitelikli ziraat mühendislerinin yetiştirilmesi için fakültede büyük çalışmalar yapıldığının altını çizdi. Fakülte hakkında bilgiler veren Sürmen, “Fakültemiz; 11 bölümü, bin 800 lisans öğrencisi, 300'ün üzerinde lisansüstü öğrencisi, farklı konularda Eğitim-Öğretim ve Ar-Ge faaliyetlerini yürütüldüğü, aynı zamanda yaklaşık bin 650 dekar alanında bitkisel üretim faaliyetlerinin gerçekleştirildiği, bunun yanında 7 işletme içerisinde hayvancılık ile ilgili araştırma ve üretim faaliyetlerinin gerçekleştirildiği bir fakülte. Yaklaşık 40 yıllık bir geçmişimiz var” dedi 

Kızıyla beraber deve güreşlerini hiç kaçırmıyor: "Çok eğlenceli bir festival" Kızıyla beraber deve güreşlerini hiç kaçırmıyor: "Çok eğlenceli bir festival"

ADÜ Ziraat Fakültesi çalışmalarıyla dikkat çekiyor

“ÇALIŞMALARIMIZI YOĞUN ŞEKİLDE SÜRDÜRÜYORUZ”

Bu 40 yıllık süre zarfında ‘eğitirken öğret, öğretirken eğit’ felsefesi ile bugüne kadar eğitim-öğretimi önceleyerek nitelikli meslektaşlar yetiştirmek amacına yönelik olarak kurulmuş bir fakülte olduklarını belirten Sürmen, “Aynı zamanda yöre çiftçisinin temel ihtiyaçları, ülkemizin tarım potansiyeli ile ilgili konularda farklı yaklaşımlar geliştirmek. Güncel sorunlara çözüm üretecek araştırma ve proje faaliyetleri yürütecek şekilde çalışmalarımızı yoğun şekilde sürdürüyoruz. Hayvancılık işletmemizde; süt sığırcılığı, et ve besi, koyunculuk, keçicilik, kanatlı, et ve yumurta, su ürünleri ile ilgili, arıcılıkla ilgili araştırmalarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı. 

ADÜ Ziraat Fakültesi çalışmalarıyla dikkat çekiyor

“BİZİM İÇİN BÜYÜK MUTLULUK KAYNAĞI”

Araştırmalar konusunda bilgi veren Sürmen, “Bitkisel üretimde başta tarla bitkileri, bölgenin önemli ürünleri pamuk, mısır, buğday ve yonca olmak üzere yine farklı bahçe bitkileri meyve ve sebze türlerinde, özellikle Aydın’ımızın önemli ürünleri olan incir, zeytin, kestane, çilek gibi meyve türlerinde hem yetiştiricilikle ilgili hem de üretim, hastalık ve zararlılarla ilgili çok detaylı araştırmalarımız mevcut. Fakültemiz bu konuda da yine Aydın tarımına ve ülke tarımına öncülük yapabilecek gelişen sorunların çözümüne yönelik olarak nitelikli araştırmalar yürüten bir fakülte. Çok ciddi bir akademik kadromuz ve potansiyelimiz mevcut. Tercih edilebilirliği oldukça yüksek. Özellikle son yıllarda bölgeye örnek çiftçiler ve büyük çiftçilerin çocukları artık yeni nesil olan bizim fakültemizi, özellikle mesleğimizi tercih ediyor. Bu da bizim için büyük mutluluk kaynağı” dedi. 

ADÜ Ziraat Fakültesi çalışmalarıyla dikkat çekiyor

REKTÖR KENT’E TEŞEKKÜR 

Sürmen, desteklerinden dolayı ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent’e teşekkür etti. Sürmen, “Göreve başladığımız gün itibariyle başta sayın Rektörümüz Prof. Dr. Bülent Kent hocamızın da destekleri ile önce altyapıdaki eksiklikleri giderecek çalışmalara başladık. Hayvancılık ünitesinde hayvancılık alt yapısını geliştirmek üzere yatırımlar yapmaya başladık. Bunlardan en önemlisi keçi sağım ünitesini modern hale getiriyoruz. Ve keçi sütünden biraz daha nitelikli ürün elde edecek planlamalara gideceğiz. İkinci etapta sulama altyapısını güçlendirecek modern sulama sistemleri ve kuraklıkla ilgili risklerin, sorunların çözümüne yönelik araştırmaları bu bağlamda planlayacağız. Bir ekibimiz bununla ilgili çalışma yürütüyor” ifadelerine yer verdi.  

ADÜ Ziraat Fakültesi çalışmalarıyla dikkat çekiyor

ÖRNEK ÇALIŞMALAR YAPILACAK 

Daha sonraki süreçte de özellikle yöre çiftçisine örnek olacak farklı alternatif ve nitelikli ürünlere yönelik planlamaları olacağını kaydeden Sürmen, “Bunların başında tıbbi ve aromatik bitkiler, özellikle sebze fidesi üretimi, meyve fidanı üretimi, süs bitkileri ile ilgili çalışmalarımız bunu takip edecek. Yine hayvansal üretimdeki ürün gamımızı da çeşitlendirip zenginleştireceğiz. Daha nitelikli ürünler üretecek hale getirmeye yönelik yatırımlarımız olacak. Bununla birlikte de aynı zamanda fakültemizde eğitim-öğretim gören öğrencilerimizin, meslek düzeyleri ve bilinç düzeyleri farkındalığı daha üst düzeyde olacak şekilde eğitim almalarını sağlayacağı” dedi. 

ADÜ Ziraat Fakültesi çalışmalarıyla dikkat çekiyor

SÜRMEN, İŞBİRLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ 

Sürmen: “Aynı zamanda bu süreçte hedefimiz; mümkün olduğu kadar Ar-Ge niteliğini de artırmak, proje sayısının ve bilimsel çıktılarının, özellikle yayın sayısının artacağı bir süreç belirlemeye çalışıyoruz. Bu anlamda da hem ulusal hem de uluslararası, aynı zamanda da yerel kurum ve kuruluşlarla işbirliklerimiz ilk 6 ayda olduğu gibi bundan sonraki süreçte de artarak devam edecek. Yakın zamanda yapmış olduğumuz protokolle önce Türkiye’de balık yemi üreticilerini daha sonra da Ortadoğu ve Afrika ülkelerindeki balık yemi üreticilerine bir eğitim planlaması yaptık. Arnavutluk’taki kestane üreticileri ile bir işbirliği toplantısı gerçekleştirdik. Arnavutluk Tarım Bakanı üniversitemizi ziyaret etti. Bunun dışında bölgemizdeki ziraat odaları ile özellikle Aydın, Söke ve Nazilli Ziraat Odaları ile işbirliği içerisinde olacağız. Belediyelerle protokoller yapıyoruz. Belediyelerin rekreasyonlarında, tarımla ilgili faaliyetlerinde konu uzmanı hocalarımızla sahada bu tür çalışmalara destek veriyoruz” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: HABER MERKEZİ