Seracılık Programı; çevre, iklim ve sağlık koşullarıyla birlikte yetiştiriciliği bir bütün olarak ele alarak, bir seranın inşası ve projelenmesi aşamasında üzerinde durulacak tüm bilgi ve gerekli teknik donanıma sahip olmayı sağlayan, yıl boyu bitki yetiştirme tekniklerinin öğrenilebileceği, ‘Entegre Zararlı Yönetimi’ uygulamalarını kimyasal pestisitlere olan bağımlılığı azaltarak sürdürülebilir ve çevre dostu tarım teknikleri ile birlikte; otomatik sistemler, sensörler ve veri analitiği gerçek zamanlı izleme ve kontrol sağlayan teknolojinin entegrasyonunu sağlayarak etkili sera üretiminin nasıl yapılacağını öğrenmek isteyen öğrencilerin tercih edebileceği bir programdır. Programın en büyük avantajı, öğrencilere verilen teorik derslerdeki bilgileri pratikte uygulayabilme fırsatlarının olması.

Adude Ogrenciler Ogrenirken Uretiyor 490529 Fdc72Eb8F5Ddd550C6B02544Bf311294

Aydın’da yer alan Jeotermal Isıtmalı Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde; üretime başlayan modern sera ve tarımsal sanayiye yönelik işletmeleriyle çevreyi ve insan sağlığını düşünen tarım uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Sultanhisar ilçesinde, iklim kontrollü seralarda ileri teknoloji kullanarak ihracata yönelik domates ve çilek üretimiyle birlikte muz, sebze ve çilek fidesi üreten, alanlarında uzmanlaşmış modern sera işletmeleri bulunmakta olup, bu modern sera işletmelerinden biri de jeotermal enerji ile ısıtılmaktadır. Modern sera işletmeleri, tarım programı öğrencilerimize “staj” yapma ve “tekniker” olarak çalışma imkânı sağlayabilir.

Adude Ogrenciler Ogrenirken Uretiyor 490529 76919107F719310C4A80B3Ce32F134Ab

Sultanhisar ilçesi aynı zamanda sahip olduğu tarımsal üretim çeşitliliği göz önüne alındığında açık bir ders alanı özelliği de taşımaktadır. Doğanın kültür ile buluştuğu, tarih ve kültürün iç içe geçtiği birçok uygarlığa ev sahipliği yapan, tarımı kadar turizmin de önemli olduğu Aydın ili ve Sultanhisar ilçesi, öğrencilerinin kültürel gelişimlerine de katkı da bulunmakta olup; Seracılık Programından mezun olacak öğrencilerle büyüyen ve modernleşen seracılık sektörünün alanında uzman kalifiye eleman ihtiyacını karşılanırken kendi sera işletmesini kurmak ya da modernleştirmek isteyen öğrencilerin de sektöre kazandırılması sağlanacak.

Adude Ogrenciler Ogrenirken Uretiyor 490529 358426A0Bc71Dcf57Fb5B3Fdd411Db79

Sultanhisar Meslek Yüksekokulu, “Seracılık Programı”nda eğitim-öğretim verebilecek gerek öğretim elemanı kadrosu gerekse sera ve uygulama alanı açısından oldukça iyi imkan ve kapasiteye sahiptir. Meslek yüksekokulunda 1260 m2 toplam sera alanıyla birlikte 5000 m2 uygulama alanı ve yüksek tüneller ile bitki fizyolojisi ve bitki korumaya yönelik 4 adet uygulama laboratuvarı bulunuyor.

Adude Ogrenciler Ogrenirken Uretiyor 490529 18Db65119A61627988Bfb0Ddff3Df87C

Seracılık Programından mezun olan öğrenci sera kurma imkânı varsa kendi işletmesini kurabiliyor. Tarım sektörünün ve tarıma dayalı sanayinin kesme çiçek seralarında, meyve fidanı üreten firmalarda, tohum firmalarında, ilaç firmaları ve bayilerinde, gübre firmaları ve bayilerinde, sulama ekipmanları imal eden firma veya projelendirip kuran firmalarda, peyzaj işletmelerinde, özellikle turizm şirketlerinin peyzaj düzenleme ve bakım işlerinde seracılık ile ilgili aradığı kalifiye eleman olarak kamu ve özel sektöre ait tüm alanlarında ara eleman “tekniker” ünvanıyla çalışma imkânı bulabilmektedir.

Adude Ogrenciler Ogrenirken Uretiyor 490529 Ef809Dd2D71B8159D31645A163Ba920E

MEZUN ÖĞRENCİLER, DEVLET KURUMLARINDA GÖREV YAPABİLİR
Mezun öğrenciler, KPSS önlisans sınavından yeterli puan alarak Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı il ve ilçe müdürlüklerinde, Toprak Mahsulleri Ofislerinde, Tarımsal Araştırma Enstitülerinde, Tarım Kredi Kooperatiflerinde “Ziraat Teknikeri” ünvanı ile görev yapabilir veya diğer kamu kurum kuruluşlarında çalışabilir. Mezun öğrenciler ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı’nın düzenlemiş olduğu Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sınavı’ndan geçerli not alarak “Tarımsal Danışmanlık” yetkisine sahip olmakta ve tarım sektöründeki işletme ve seralarda danışmanlık hizmeti verebilmektedir. Yine Tarım ve Orman Bakanlığı’nın düzenlemiş olduğu Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancılık Sınavı’ndan geçerli not alarak kendi Bitki Koruma Ürünleri Bayi ve Toptancılık işletmelerini açabiliyor.

Programı başarıyla tamamlayan mezun öğrenciler, ÖSYM’nin dikey geçiş sınavına girebilir ve eğitimine dikey geçiş sınavını kazandığı takdirde, Ziraat Fakültelerinin Bahçe Bitkileri Bölümü, Bitki Koruma Bölümü ve Tarla Bitkileri Bölümlerinde devam edebilir. Ziraat Mühendisi ünvanını alabilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ