TÜBİTAK, üniversitelerde öğrenim gören lisans öğrencilerini projeler aracılığıyla araştırma yapmaya teşvik etmek ve ön lisans öğrencilerine proje hazırlama kültürü kazandırmak amacıyla 2209 - Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı'nı yürütüyor. ADÜ tarafından programa, 2023 yılında 75 başvuru yapılırken 2024 yılında yüzde 329 oranında bir artış yaşanarak toplamda 322 başvuru yapıldı.
Öğrencilerin araştırma ve proje odaklı çalışmalara olan ilgisinin artığının bir göstergesi olan bu artış kapsamında, Mühendislik Fakültesi 60 başvuru ile programa dahil olurken, Ziraat Fakültesi 21 başvuru, Tıp Fakültesi ve Çine MYO 18 başvuru, Söke İşletme Fakültesi 17 başvuru, Aydın MYO ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi 16 başvuru, Aydın Sağlık Hizmetleri MYO 14 başvuru, Fen Fakültesi 13 başvuru, Siyasal Bilgiler Fakültesi 12 başvuru, Söke Sağlık Hizmetleri MYO 10 başvuru, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi ve Hemşirelik Fakültesi 9 başvuru, Köşk MYO, Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Germencik MYO 8 başvuru, Kuşadası Davutlar MYO 7 başvuru, Sultanhisar MYO 6 başvuru, Karacasu MYO, Diş Hekimliği Fakültesi ve Nazilli MYO 5 başvuru, Bozdoğan MYO ve Söke MYO 4 başvuru, Nazilli Sağlık MYO, Yenipazar MYO ve Eğitim Fakültesi 3 başvuru, Devlet Konservatuvarı, Didim MYO, Veteriner Fakültesi ve Koçarlı MYO 2 başvuru, Kuyucak MYO, Atça MYO ve İletişim Fakültesi 1 başvuru yaptı.
Proje ve AR-GE Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Kemalettin Ağızan, TÜBİTAK 2209 Programı'na yapılan başvuru sayısındaki kayda değer bu artışın, ADÜ’nün bilimsel araştırmalara verdiği önemin ve öğrencilerin proje kültürünü benimseme konusundaki kararlılığının bir göstergesi olduğunu belirtti.