Türkiye Gazetesi'nin haberine göre; Bakan Göktaş, sistemin, Sağlık Bakanlığı'nın aile hekimliği modeline benzer bir yapıda işleyeceğini belirterek, ailelerin sosyal hizmet ihtiyaçlarının daha hızlı ve etkin bir şekilde karşılanmasının hedeflendiğini açıkladı.
Projenin temel amacı, aile içi ihmal, istismar ve çatışmaları önlemek, sosyal bozulmaların olumsuz etkilerini henüz vakaya dönüşmeden ortadan kaldırmak olacak. Bakan Göktaş, aile rehberlerinin, "güçlü aile, güçlü toplum" anlayışıyla ailelerin yaşam döngüsünde karşılaştıkları sorunları yakından takip edeceğini ve sosyal hizmetlerde önemli bir boşluğu dolduracağını vurguladı.
SOSYAL RİSK HARİTASI
Bakan Göktaş ayrıca, "Sosyal Risk Haritası" adlı çalışma başlatacaklarını da duyurdu. Bu çalışma, ailelerin karşı karşıya olduğu risk ve tehditlerin tespit edilmesini sağlayacak. Kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı ve bağımlılık gibi sosyal sorunların mahalle mahalle, ilçe ilçe belirlenmesini sağlayacak harita sayesinde, riskli bölgelerde koruyucu ve önleyici tedbirler alınacak. Bu kapsamda, Adalet, İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık ve Gençlik ve Spor Bakanlıklarıyla iş birliği yapılacağı belirtildi.
"AİLE HEKİMLİĞİ MODELİNE BENZER”
Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Barış Erdoğan, aile rehberi sisteminin sosyal sorunların tespiti ve çözümünde önemli bir rol oynayacağını belirtti. Erdoğan, bu uygulamanın mahalle düzeyinde örgütlenmesinin, sosyal politikaların etkinleştirilmesi açısından oldukça faydalı olacağını söyledi. Aile hekimliği modeline benzer bir yapıda mahalle bazında örgütlenmesi planlanan bu sistemin, sosyal sorunların erken aşamada fark edilip çözülmesine katkı sağlayacak. Aile içi şiddet ve benzeri sorunların azalmasına yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.