Aydın Hedef Gazetesi'nden Murat Tan'ın haberine göre; Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 31 Mart 2024'te gerçekleşen yerel seçimlerin ardından yaptığı “Milletin talepleri ve tenkitleri doğrultusunda kendi bünyemizde gerekli değişimi gerçekleştireceğiz” açıklamasında vurguladığı değişim mesajının ardından Aydın’daki il ve ilçe teşkilatlarında daha geniş kapsamlı bir yenilenme beklentisi oluşmuştu.
Ancak geride kalan 8. Olağan Kongre sürecinde ilçe teşkilatlarında sınırlı düzeyde değişiklik yapılması, partinin Aydın’daki tabanını memnun etmedi. Beklenen değişimin karşılanamaması parti tabanına hayal kırıklığı yaşatırken, önümüzdeki süreçte yaşanacak gelişmeler şimdiden büyük merak uyandırmaya başladı.
TEŞKİLATLARDA DEĞİŞİM BEKLENTİSİ KARŞILANMADI
Yerel seçimlerde alınan sonuçların ardından, AK Parti’nin Aydın’daki il ve ilçe teşkilatları arasında başarısızlığın sebeplerine dair analizlerin yapılacağı ve tabanın beklentilerini karşılayacak şekilde daha geniş kapsamlı bir yenilenmenin gerçekleşeceği öngörülüyordu. Geçtiğimiz Ekim ayında başlayan ve 11 Kasım’da tamamlanan 8. Olağan Kongre sürecinde 17 ilçeden yalnızca Söke, Karacasu ve Koçarlı olmak üzere 3'ünde başkan değişikliğine gidilmesi, AK Parti Genel Merkezi’nde alınan kararların yereldeki durumu yeterince dikkate almadığı yönündeki eleştirileri de beraberinde getirdi.
Parti tabanında konuşulanlara göre, Erdoğan’ın ‘değişim’ vurgusu ve “Milletin talepleri doğrultusunda hareket edeceğiz” şeklindeki açıklamalarına rağmen, ilçe teşkilatlarında geniş kapsamlı bir yenilik yapılmaması, partililer arasında soru işaretleri doğururken bazı tepkilere de kapı araladı.
KANDEMİR VE EKİBİ SAHAYI ANALİZ EDEMEDİ
Özellikle parti tabanında kongre sürecinde adayların belli olmasının ardından AK Parti Teşkilat İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir ve ekibi tarafından saha analizlerinin yeterince derinlemesine yapılamamasının değişikliklerin sınırlı tutulmasında önemli rol oynadığı görüşü öne çıkarken, Aydın’daki bazı teşkilatlarda değişim taleplerinin yüksek olmasına rağmen mevcut başkanlarla yola devam edilmesi bazı eleştirileri daha da güçlendirdi. Gelinen noktada, yereldeki başarısızlıklara rağmen değişim taleplerinin göz ardı edilmesinin AK Parti’nin Aydın’a yerel düzeydeki gücünü korumasını olumsuz yönde etkileyebileceği de konuşulurken, değişime dönük beklentileri karşılamayan kongre sürecinde oy kullanmaya haiz delegelerin çoğunluğunun da seçimlere katılmaması da tepkinin bir yansıması olarak yorumlandı.
BAŞKA PARTİLERE GEÇİŞ OLACAK MI?
Aydın’daki ilçe teşkilatlarında beklenen değişimin sağlanamamasıyla ilgili olarak partide uzun yıllar emek vermiş önemli isimler tarafından yapılan değerlendirmelerde, söz konusu durumun parti tabanında motivasyon kaybına yol açabileceği belirtilirken tabanın sesine kulak verilmesi gerektiği vurgusu ağırlık kazandı. Geçtiğimiz süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerel seçimlerde alınan başarısızlığa ilişkin partililerine yaptığı uyarıda, “Ya hatalarımızı görerek kendimizi toparlarız ya da güneşi gören buz misali erimeye devam ederiz" ifadelerini kullandığı da bilinirken, Aydın özelinde beklenen değişimin sağlanamamasının ilerleyen süreçte özellikle Milli Görüş Hareketi kimliği taşıyan Yeniden Refah Partisi’ne toplu geçiş yaşanıp yaşanmayacağı sorularını beraberinde getirdi.
ÖKTEN DE GÖREVE DEVAM EDECEK GİBİ
Öte yandan AK Parti'nin en geç Ocak ayında yapılması planlanan Aydın İl Kongresi’nde mevcut İl Başkanı Gökhan Ökten’in yeniden aday gösterilip gösterilmeyeceğiyse henüz netlik kazanmadı. Parti kulislerinden edinilen bilgilere göre, eğer il başkanlığında bir değişim düşünülseydi, bu değişikliğin parti teamüllerine göre ilçe kongreleri öncesinde yapılmış olması gerekiyordu. Söz konusu durum, Ökten’in yeniden aday gösterilme ihtimalini güçlendirirken, parti tabanında il kongresine yönelik beklentiler de sürüyor.