Önemli Bilgiler Paylaştı

Alzheimer hastalığının beyin hücrelerinin zamanla ölmesine sebep olan ilerleyici bir hastalık olduğunu parmak basan Eren, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü ve Alzheimer Farkındalık Ayı vesilesiyle önemli bilgiler paylaştı. Alzheimer'ın hafıza kaybı, düşünme yetisinde azalma ve davranış değişiklikleri gibi belirtilerle kendini gösterdiğini söyleyen Dr. Eren, genellikle 65 yaş ve üzerindeki bireylerde daha sık görüldüğünü, nadiren daha genç yaşlarda da ortaya çıkabildiğini dile getirdi. 

Whatsapp Image 2024 09 15 At 16.42.23

"Kalp hastalıklarına birebir: Uzmanlar tavsiye etti" "Kalp hastalıklarına birebir: Uzmanlar tavsiye etti"

Hastalığın Kesin Bir Tedavisi Yok!

Hastalığın kesin bir tedavisi olmadığına dikkat çeken Dr. Eren, şunları kaydetti: “Hastalığın kesin tedavisi olmasa da erken teşhis ile hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir ve hastaların yaşam kalitesi arttırılabilir. Aile üyelerinin ve yakınlarının, bireyde görülen hafıza kaybı, günlük aktiviteleri yerine getirmede zorlanma gibi belirtileri önemsemeli. Bir nöroloji uzmanına başvurmaları hayati önemdedir." 

Whatsapp Image 2024 09 15 At 16.42.22 (1)

Alzheimer hastası yaşlı adamdan sevindiren haber Alzheimer hastası yaşlı adamdan sevindiren haber

  
İlerleme Uzun Yıllar Sürebilir

Eren, hastalığın basit unutkanlıklar, yakın zamanda yaşanan olayları unutma, para hesabını karıştırma, yolları bulamama, kişilik değişiklikleri gibi belirtilerle başlayıp giderek ilerlediğini ifade etti. Bu ilerlemenin uzun yıllar sürebileceğine işaret eden Eren, nadiren de olsa 65 yaş altı bireyleri etkileyebileceğine parmak bastı. Eren “Genç yaşta başlayan alzaymır hastalığı belirtileri arasında aynı anda birkaç işi yapamama, zihinden hesap yapmada zorluk, yol bulmada zorluk, daha önce yaptığı işleri tamamlamada zorlanma sayılabilir” sözlerini kaydetti. 

Whatsapp Image 2024 09 15 At 16.42.22 (2)

O kan grubundaki insanlar daha uzun yaşıyor! O kan grubundaki insanlar daha uzun yaşıyor!

İlk Evre 2-4 Yıl Arası Sürüyor

Dr. Eren, ilk evrenin genellikle 2 ila 4 yıl sürdüğünü anlattı. Bu evrede yakın bellekte sorunlar, sık sık aynı soruları sorma, depresyon, unutkanlıklarını inkar etme, kendini ifade etmede hafif zorluk gibi günlük yaşamda onu yakından tanıyanların fark edebileceği aksaklıklar görüldüğünü dile vurgulayan Eren, ikinci evrenin 2 ila 10 yıl arasında yaşandığına değindi. 

Whatsapp Image 2024 09 15 At 16.42.22

Son Evrede Bakıma Muhtaç Hale Geliniyor!

Eren, şunları kaydetti: “İlerleyen hafıza bozuklukları günlük yaşamı etkilemeye başlar. Günlük yaşam aktivitelerinde yardıma gereksinim duyar. Yeni şeyleri öğrenmede oldukça zordur. Giyinme gibi birkaç aşamadan oluşan işleri yapmakta zorluk yaşar. Şüphecilik, yakınlarını suçlama, olmayan şeyleri olmuş gibi karşılama davranışları görülür. Son evrede ise yakınlarını tanıyamaz. Geçmiş ve şimdiki zaman karışır, sık sık düşmeler, yutma ve öz bakım sorunları olur. Bakıma muhtaç hale gelir.”  

Şehir Hastanesi için geri sayım Şehir Hastanesi için geri sayım

Düzenli Egzersizin Önemine İşaret Etti  

Dr. Eren, hastalığa yol açan sebepleri ileri yaş, ailede alzaymır öyküsünün bulunması, obezite, kontrolsüz şeker hastalığı, tansiyon hastalığı, uyku bozuklukları, travmatik beyin hasarı, depresyon, fiziksel aktivitenin yetersiz olması ve dengesiz beslenme olarak aktardı. Alzheimer hastalığına karşı koruyucu tedbirlerden de söz eren Eren, düzenli egzersizin, bunların başında geldiğini dile getirdi. Düzenli yürüyüş yapmanın, yüzme veya hafif sporların kan dolaşımını artırarak beyni besleyen damarların sağlıklı kalmasına yardımcı olduğunu vurgulayan Eren, bulmaca çözmek, kitap okumak, yeni bir dil öğrenmek gibi zihinsel olarak uyarıcı aktivitelerin yine beyin fonksiyonlarını destekleyerek Alzheimer riskini azaltabileceğini sözlerine ekledi. 

Düzenli Beslenme Büyük Önem Taşıyor

Eren, düzenli beslenmenin öneminden de söz etti. Eren, şöyle dedi: “Omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar ve vitaminler açısından zengin bir beslenme düzeni, beyin sağlığını destekler. Akdeniz diyeti gibi sağlıklı beslenme alışkanlıkları, Alzheimer riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca hastalara ve onların bakıcılarına destek olmak, toplumun bir görevi olmalıdır. Toplumsal bilinç ve destek mekanizmalarının güçlendirilmesi, hastaların ve ailelerinin hayat kalitesini artırmada büyük rol oynayacaktır."

Kaynak: İHA