Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Murat Tan'ın haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2025 yılı başında devreye alınacak olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile akaryakıt tüketiminin dijital olarak takip edileceğini açıkladı. Ticari taşıtlarda zorunlu, bireysel taşıtlardaysa ilk aşamada isteğe bağlı olacak sistem sayesinde akaryakıt istasyonlarındaki vergi kaybının önlenmesi ve kayıt dışılığın azaltılmasının sağlanması amaçlanırken, Aydın Şoförler Odası Başkanı Semih Özmeriç de yeni uygulamayla ilgili olarak Aydın Hedef Gazetesi’ne özel değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'deki vergi oranlarının yüksek olmasının kayıt dışının yüksek olmasından kaynaklandığına vurgu yapan Özmeriç, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin hayata geçmesiyle birlikte kayıt altına alınanların vergi oranlarının aşağıya düşürülmesi gerektiğine dikkati çekti.

“UYGULAMAYI DESTEKLİYORUZ”

Halihazırda dijital takip noktasında geliştirilen elektronik sistemlerin gayet kolay ve basitleştiğine dikkati çekerek ‘Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin sağlıklı veriler ortaya koyacağını vurgulayan Özmeriç, “Ben bu uygulamanın kayıt dışını önleme anlamında yerinde olacağını düşünüyorum. Biz zatem kayıt altında olanlar olarak hiçbir zaman için kayıt dışını savunur durumda değiliz. Bu bakımdan da bu uygulamayı destekliyoruz. Netice itibariyle bu düzenleme kayıt dışının önlenmesiyle alakalı bir mücadele kapsamında yürürlüğe girecektir. Esasen Türkiye'deki vergi oranlarının yüksek olmasının ana nedenlerine baktığımızda kayıt dışının yüksek olması başı çekiyor. Bu uygulamanın yürürlüğe girmesiyle birlikte vergi oranlarının da kayıt altına alınan lehine aşağıya düşürülmesi lazım. Esnafımız ve ticari araçlar gelinen noktada ağır vergiler altında kıvranıyor” dedi.

“KAYIT ALTINDAKİ ENDER İLLERDENİZ”

Uygulamayı desteklemekle birlikte kayıt dışı çalışmak isteyenlerin de cezalarının yükseltilmesi gerektiğini de değinen Özmeriç, “Bizim ilimiz kayıt altına giren ender illerden bir tanesidir. Aydınlı her zaman için devlete vergisini ödemiş, kazancını belgelendirilmiş esnaftır. Bizde kayıt dışı çok fazla değildir. Elbette yok diyemem ama biz zaten temsil ettiğimiz. Kurum olarak kayıt altında olanları temsil ediyoruz. Mücadelemizde korsan ve kayıt dışındaki taşımacılık yapanlarla alakalıdır. Onlar engellendiğinde bizim kazançlarımız daha da artacaktır” diye konuştu. Korsan taşımacılıkla mücadelenin de önemine dikkati çeken Özmeriç, “Esasen korsanla mücadele yapılacak şekilde bütün kurallar mevcut durumda. Gerek Karayolları Taşıma Kanunu, gerek Karayolu Taşıma Yönetmeliği, gerekse Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin yönetmeliklerinde, Ulaştırma Koordinasyon Merkezi kurul kararlarında da bunlar var. Bunlara uyulmasını sağlamak anlamında emniyete ve zabıtaya görev düşmektedir. Bu mücadelede de biz elimizden gelen katkıyı elbette sağlarız. Bunun engellenmesi, herkesin kayıt altında olması devletimizin daha da güçlenmesi anlamında da olumludur” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Murat Tan