Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Özge Çümlek'in haberine göre; Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 13 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe koyduğu Tarımsal Üretimin Planlanması ve Desteklenmesi Yönetmeliği, Aydın’da tarımsal üretimle uğraşan çiftçileri tedirgin etti. Yönetmelikle birlikte, Aydın’ın en önemli gelir kaynakları arasında yer alan incir, zeytin, üzüm, kayısı ve narenciye gibi meyvelerin üretimi kısıtlanıyor. Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, alınan bu kararların tarımsal üretimi ve ihracatı ciddi şekilde sekteye uğratacağını belirtti.
“ÜRETİM İMKANSIZ HALE GELİYOR”
Yönetmeliğin yüzde 6’dan az meyilli arazilere ağaç dikimini ve kendine yeterlik oranının yüzde 150’nin altında olan meyve ağaçlarının dikimini kısıtladığını söyleyen Başkan Özdamar, “Bu da Aydın Ovası’nda incir ve zeytin üretimini imkansız hale getiriyor.” dedi.
“KENDİ ELİYLE ÜRETİMİ YASAKLIYOR”
Aydın tarımının iki engel ile karşı karşıya kaldığını belirten Özdamar, “İki engel birden. Birisinden kurtulsak diğerinden kurtulamıyoruz. İkincisindeki yeterlik oranı da şudur. 100 üretip 100 ihraç ediyorsak yeterlik oranı 100'dür. Eğer yüz elli üretip yüz ihraç ediyorsak yüzde ellidir bu. Yani burada bizim ihraç ettiğimiz ürünleri yasaklama kararı verildi. Ve bundan sonra şöyle söyleyeyim, Türkiye'deki ova ve platoların büyük bir çoğunluğunda Tarım Bakanlığı kendi eliyle tarımsal meyve üretimini yasaklıyor.” diye konuştu.
“İPTALİ İÇİN DAVA AÇILDI”
Yönetmeliğin tarım politikalarındaki dengesizliği artıracağını belirten Özdamar, “2 bin rakımda narenciye, incir zeytin üretmemizi bekliyorlar. Çünkü o yüzde 6 üzerindeki verimler o bölgede var. Ovada ise bizim buğday ekmemizi bekliyor. Çiftçi de buğdaya yaklaşmıyor. Çünkü buğday da zarar eden bir tarımsal ürün. Geçen yıl Çukurova'da buğday ekimi bırakıldı, yerine karpuz ve domates ekimi yapıldı.
Planlama yapayım derken, birisini yönlendirmek isterken, Türkiye'de bol olan karpuz, kavun, bostan veyahut da sebze ürününe dönüldü. Bunlar zaten tarlada fazla üretiliyor. Domates tarlada kaldı. Kavun ve karpuz tarladan 1 lira, 2 lira aralığında çıktı çiftçinin elinden. Yani Tarım Bakanlığı bu işi bilmiyor şu anda. Iki tane dava açıldı bunların iptali için. Bunun da danıştayla ne sonuç çıkacağını biz çiftçiler merakla bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.