Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Aydın’ın 17 ilçesini bir süredir etkileyen tarımsal kuraklık sorununa köklü çözüm getirecek olan “Dalaman Çayı’nın Kemer Barajı’na bağlanması” projesi hakkında önemli açıklamalarda bulunmuştu. Söz konusu gelişme halihazırda tarımsal kuraklık nedeniyle son zamanlarda yoğun olarak yağmur duasına çıkan çiftçilerin yüreğine su serpti. Bu projenin Aydın için önemine dikkat çeken Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu ve Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, projenin bölge tarımının kuraklık sorununu çözeceğini ve ürünlerdeki rekolte kaybının da önüne geçeceğini kaydetti.
Bakan Yumaklı’nın verdiği bilgiler ışığında, Aydın’da su sorununu gelecek 100 yıl boyunca çözecek olan projenin, 30 kilometrelik bir tünelle yapılacağı aktarılmıştı. Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Kendirlioğlu ve Söke Ziraat Odası Başkanı Tanyeri, yaşanan gelişmeyle ilgili olarak Aydın Hedef Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Projenin Aydın’ın su sorununu kökten çözeceğini dile getiren başkanlar, ilde yıllardan beri gündemde olan projenin tarımsal kuraklığa son vermesi noktasındaki önemine dikkati çekerek, susuzluğun bu projeyle çözüme kavuşacağını dile getirdi.
“TARIMI KURTARMA PROJESİDİR”
Aydın’ın kuraklık sorununun uzun yıllardır süregeldiğine değinen Kendirlioğlu, “Bundan yaklaşık 1 buçuk ay önce Sayın Bakanımız Yumaklı ile bizzat ben kendim görüşmüştüm. Orada yetkililer de vardı. Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta ve diğer yetkililer ile bu konunun bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ve Aydın için büyük önem taşıdığını konuştuk. Bu proje Aydın tarımının 50-100 yıllık geleceğiyle birlikte aynı zamanda ilimizdeki sürdürülebilir tarımı kurtarma projesidir diye de kendilerine bilgi aktarmıştık. Bizim ilk oda başkanımız olan Kemal Çetin tarafından ilk paylaşılmaya başladığında bu hayali bir proje olarak değerlendiriliyordu. Ben o zaman da yaşım gereği yine çiftçilik yapmaya devam ediyordum. Yine üretim içerisindeydim. Ben 28 yıl öncesinden bahsediyorum. O günlerde bu proje pek Aydın’ın gündeminde de değildi” dedi.
“1 MİLYON 200 BİN METREKÜP BOŞA AKIYOR"
Bu sene kuraklık sorununun zirveye ulaştığını dile getiren Kendirlioğlu, “Ne zamanki 2021-2024 yani kuraklık periyodu başladı bu proje yeniden konuşulur oldu. Özellikle bu seneki kuraklık artık bardağı taşıran son damla oldu. Bu projenin ne kadar değerli ve Aydın tarım için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha bu kuraklık ortaya çıkardı. Burada hiç kimse bundan zarar görmeyecek. Ne Muğla Dalaman bölgesi, ne de herhangi bir yer olumsuz etkilenmeyecek. Projenin hayata geçmesinin doğaya da hiçbir zararı yok. Düşünün, yaklaşık 1 milyon 200 bin metreküp boşa akıyor. Yani biz bu suyun zaten tamamına talip değiliz. Ne zaman lazımsa o zaman talibiz. Kemer Barajı'nın da bir kapasitesi var. Kemer Barajı, yaklaşık 450 milyon metreküp su hacmine sahip. Biz o suyun tamamını oraya çevirip de her tarafı suyla doldurmayacağız. Biz kışın herhangi bir sulama yapmadığımız içi yağmur periyodiğine göre oradaki suyu değerlendirmek istiyoruz. Yeterli yağış alındığında o suya bizim ihtiyacımız zaten olmayacak” diye konuştu.
“PROJE BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇİRİLMELİ"
Aydın'da çoğu vatandaşın tarımla uğraştığını belirterek projenin bölge için önemine de dikkati çeken Kendirlioğlu, "Olayı Aydın çiftçisi olarak değerlendirmek çok büyük yanlış oldu. Burada Aydın'ın 1 milyon 200 bin civarında nüfusunun yüzde 50'sinden daha fazlası direkt çiftçilikle üretimle uğraşıyor. Aydın tarımının artık sulu tarımdan kuru tarıma geçme lüksü yok. Bunu da bu şekilde değerlendirmekte fayda var. Yani şimdi tarihe baktığımızda tüm göçler kuraklıktan meydana gelmiş. Bugün bizim Orta Asya'dan Anadolu'ya gelmemizin en büyük nedeni de kuraklıktır. Biz, bu saatten sonra başka bir yere göç edemeyeceğimize göre mevcut imkanları devreye sokmamız gerekiyor. Bu da devlet imkanıyla olacaktır. Bu adım bizim için çok önemli oldu. Konunun kamuoyu haline gelip dillendirilmesi ve bu şekilde bizim konuyu yetkililere yansıtmamız çok önemli bir gelişme oldu. Ama bunun daha önemli hale gelmesi için projenin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“AYDIN TARIMINI 50-100 YIL KURTARACAK”
Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Söke’de bu sene çok yoğun bir kuraklık yaşandığını dile getirerek, projenin hayati önemini vurguladı. "Söke’de bu sene çok ciddi bir kuraklık yaşandı, çiftçiler feryat etti” diyen Tanyeri, “Kuraklık Söke’de çiftçiyi bu sene çok etkiledi. Bu sene kuraklık yüzünden Söke Ovası'nda hiç hasat edemediğimiz tarlalar var. Söke Ovası’nda bu sezon 300 kilogramlara kadar hasat edilmeyen tarlalar var. Artık Aydın’ın genelinde yağmur duasına çıkılıyor. Dalaman Çayı’ndan Kemer Barajı'na aktarım olmazsa Aydın tarımı büyük sıkıntı yaşayacaktır. Söke çiftçisi, pamuk üretiminde büyük zarar gördü. AK Parti Aydın Milletvekilimiz Mustafa Savaş bu proje için uğraşıyor. En sonunda Bakan Bey de bir açıklamada bulundu. Bakanımız, Dalaman Çayı’ndan Kemer Barajı’na 30 kilometrelik tünel projesiyle ilgili planlama raporu hazırlandığını duyurdu. Bu raporun hazırlanması bizim için çok önemli bir gelişmedir. Proje tamamına ererse Söke Ovası çok büyük sıkıntıdan kurtulur. Bu aynı zamanda yıllardır da konuşulan bir proje olarak gündemdeydi. Bu su aktarımı olursa Aydın tarımının gelecekteki 50-100 yılı kurtarılacak” dedi.