Aydın İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Atılım Kahraman, basın toplantısı düzenleyerek, Aydın’ın deprem bölgesi olması nedeniyle büyük bir tehlike altında olduğunu açıkladı.
Tarihimizin en büyük afetlerinden biri olan Büyük Marmara Depremi’nin üzerinden çeyrek asır geçtiğini söyleyen Kahraman, “Gölcük merkezli 7,4 büyüklüğündeki deprem başta Marmara bölgesi olmak üzere tüm Türkiye’yi derinden etkilemiştir. Yalnızca can ve mal kayıpları itibariyle değil; Meydana geldiği bölgenin, sanayinin ve nüfusun yoğunlaştığı bir coğrafya olması dolayısıyla depremin ekonomik ve siyasal sonuçları da ağır olmuştur" dedi.
"EYLEM PLANLARI YAPILDI"
Tüm ülkeyi sarsan bu afetin ardından depremlere yönelik konuların kamuoyunda yoğun bir şekilde tartışıldığını, depremlere yaklaşımın yalnızca afet sonrası müdahale ve yara sarma faaliyetleriyle sınırlı tutulamayacağını, depremlere hazırlık çalışmalarının enine boyuna değerlendirilerek kalıcı çözümler üretilmesi gerektiği konusunda bir konsensus oluştuğunu dile getiren Kahraman, devam eden süreçte birçok kamu kurum ve kuruluşu, üniversiteler ve meslek odalarınca depreme yönelik birçok hazırlık oluşturulduğunu ve eylem planları yapıldığını söyledi.
ÇAĞRIDA BULUNDU
Afete hazırlık konusunda yürütülen tartışmaların zamanla gündemden çıktığını kaydeden Kahraman, İMO olarak depremin unutulmaması için gerekli çağrılarda bulunduklarını ifade etti. Depremlere hazırlık çalışmalarının başında yapı stokunun iyileştirilmesinin geldiğini ama ülkemizde yapı stokunun durumunun tam anlamıyla belirsizlik içinde olduğunu dile getiren Kahraman; Türkiye’de yapı stokunun sayısı, bunların ne kadarının riskli olduğu bile tam anlamıyla bilinmediğini ve yapı denetim sisteminin düzenlenmesi gerektiğini söyledi.
ÖRNEK GÖSTERDİ
Özellikle Aydın’ın zemin problemi olan belirli bölgelerinde tehlikenin çok üst düzeyde olduğunu da hatırlatan Kahraman, “Hatay ili örneğinde olduğu gibi çok büyük kayıpların yaşanmaması için bu bölgeler başta olmak üzere acil önlemler alınması gerektiği bilindiği halde deprem tehlikesi unutulmakta ne yazık ki bu son felaket de şimdiden gündemden çıkmış görünmektedir. Önlem almak için kaybedilecek tek bir günümüz bile yoktur. Odamızın yapı stokunun tespiti, yapı üretimi, denetimi, kentsel dönüşüm ve mühendislik hizmetlerinin belgelendirilmesi konuları başta olmak üzere bugüne kadar yaptığı açıklamalarda, kurumlara ilettiği raporlarda ifade edilen çözüm önerilerinin bir an önce hayata geçirilmesi ve meslek odalarının bu sürece dahil edilmesi gerektiğini önemle vurguluyoruz” ifadelerini kullandı.