Aydın Hedef Gazetesi'nden Murat Tan'ın haberine göre; ADÜ bünyesinde faaliyet gösteren, bölgenin teknolojik ve ekonomik kalkınmasına dünden bugüne önemli katkılar sunan ADÜ Teknokent’in yeni binasının inşaatı, beklenen finansal desteklerin sağlanamaması üzerine askıda kaldı. Geçtiğimiz yıl Ekim ayında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent arasında yapılan görüşmeler sonucunda bakanlık tarafından 100 milyon liralık hibe sözü alınan ve geri kalanını yerel paydaşların karşılayacağı projeye beklenen katkının sağlanamaması ildeki girişimcilere büyük hayal kırıklığı yaşattı.
TEKNOKENT’E FİNANSAL DESTEK ÇIKMADI
Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile AK Parti Aydın Milletvekili ve KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, AK Parti Aydın Milletvekilleri Seda Sarıbaş ve Ömer Özmen, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemal İyem, Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, Söke Ticaret Odası Başkanı Metin Sakalar ile Söke OSB Bölge Müdürü Erkin Çoban, Teknokent’e kazandırılacak yeni bina için görüşme gerçekleştirmişti. ADÜ Teknokent’in yeni binası için toplamda 160 milyon liralık bir bütçe öngörülürken, Bakan Kacır 100 milyon liralık kısmı için hibe sözü vermişti. Geriye kalan 60 milyon liralık tutarınsa Aydın’daki önde gelen sanayi ve ticaret kuruluşlarıyla organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren firmalar tarafından sağlanması planlanmıştı. Edinilen bilgilere göre, aradan geçen zaman zarfında, bölgenin önemli sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra, organize sanayi bölgelerindeki firmaların da beklenen finansal desteği sağlamaması üzerine projenin askıya alındığı öğrenildi.
YEREL PAYDAŞLARIN KATKISI OLMADAN MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR
Aydın’da yenilikçi projelerin hayata geçirilmesi, teknoloji transferiyle girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi açısından büyük önem taşımasıyla birlikte baraka görünümündeki bir yerleşkede bulunması nedeniyle zaman zaman Aydın’a yakışmadığı yönünde eleştiri konusu olan ADÜ Teknokent’e kazandırılacak yeni bina, bölgenin ekonomik kalkınmasına ivme kazandıracak ve özellikle teknoloji tabanlı girişimcilere yeni imkanlar sunacak bir yatırım olarak değerlendiriliyordu. Gelinen süreç dahilinde ildeki ekonominin lokomotifi konumundaki paydaş sivil toplum kuruluşlarıyla dev firmaların projeye sıcak bakmadıklarını açıklayarak gereken desteği sağlamaktan kaçınmaları, Aydın’da yenilikçi projelere verilen desteğin ve önemin sorgulanmasına da neden oldu. Projenin askıya alınması, hem ADÜ hem de bölgedeki girişimcilerle teknoloji firmalarına büyük hayal kırıklığı yaşatırken, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın sağladığı 100 milyon liralık hibe, projenin hayata geçirilmesi için önemli bir adım olarak görülse de, yerel paydaşların katkısı olmadan projenin tamamlanmasının mümkün görünmediği bilgisine ulaşıldı.
100 MİLYON LİRALIK HİBE SÖZÜNÜN AKIBETİ NE OLACAK?
Bölgedeki sanayi ve ticaret odalarının yanı sıra Polat Makina, Kaltun Madencilik, OKT Trailer, HAUS, Alpler Ziraat Aletleri, Özaltın Tarım, AYKİM Metal, İlgi Tarım, SİBAŞ, Uğur Soğutma, JANTSA, SÖKTAŞ, Batısöke Çimento, KİPAŞ Kağıt Fabrikası ve Bien Seramik gibi Türkiye çapında tanınan ve ilk 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan dev ihracatçı firmaların dahi Teknokent’e kazandırılacak yeni bina projesine en ufak bir destek sağlamaması düşündürücü bulunurken, yerel paydaşların katkı sunmaya yanaşmaması Bakan Kacır’ın verdiği 100 milyon liralık hibe sözünün akıbetinin ne olacağının sorgulanmasına da yol açtı.
Özellikle Buharkent, Nazilli, Söke, Ortaklar, Efeler, Umurlu ve Çine’de bulunan organize sanayi bölgelerindeki firmaların yeni bina projesine finansal destek noktasında dahil olması halinde yeniden gündeme alınacağı öğrenilirken, ilerleyen süreçte yaşanacak gelişmeler merak konusu oldu.