Çine'nin kırsal Kabataş Mahallesi'nde ikamet eden Kamil Altuğ, yaklaşık 45 yıldır çobanlık yapıyor. Günün büyük bir kısmını koyunlar ve kuzularla geçiren Altuğ, mesleğin zorluklarına dikkat çekti.

aw214420-05.jpg

Çobanlık yapmaya 1980 yılında başladığını, 2015 yılında babası vefatıyla işin kendisine kaldığını dile getiren Altuğ, meslekten kopamadığını anlattı.

aw214420-01.jpg

"KOYUNLAR SAHİPLERİNİ DİNLİYOR"
Altuğ, koyunların sahiplerini dinlediğini, onlarla iletişim kurduğunu belirtti. "Koyunlar genelde sahiplerini dinlerler. Mesela ben 'cısss' dediğimde dönerler geri" diyen Altuğ, hayvanların çok akıllı olduğuna işaret etti.

aw214420-02.jpg

YENİ NESİL İLGİ DUYMUYOR!
Günümüzde gençlerin çobanlığa ilgi duymadığını ifade eden Altuğ, şunları kaydetti: "Gençlerden bu işe eğilim yok. İşçinin sigortası var, aylık maaşı var pek bulunmuyor bu nedenle kendimiz ilgileniyoruz. Bu işi yapan 'para kazanmıyorum' diyemez, çünkü kazanır. Bu koyunlardan kurbanlık da ayırıp satıyoruz. 10-15 kadar kurbanda satışını yapıyorum. Bunlar bereketli mal asla parasız bırakmaz. Mesela bu işin bereketini anlatmak için bir kuzu sattığında 'sürüden eksilmez, sayıdan eksilir' derler."

aw214420-03.jpg

KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIĞA RAĞBET ARTTI
Besicilerin artık küçükbaş hayvancılığa yöneldiğini söyleyen Altuğ, "Benim gördüğüm kadarıyla besicilik yapan herkes küçükbaş hayvancılığa dönüyor. Kırsal kesimlerde ufak malcılık çoğalmış durumda, elinde olup da daha da çoğaltmak için alanlar çok var" sözlerini kaydetti. 12 ay boyunca hayvanlara gözü gibi baktığını belirten Altuğ, herkese bu işi yapmasını tavsiye ettiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı