Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Murat Tan'ın haberine göre; Dev santralin ilk aşamasında, 24 MW kapasiteye sahip enerji üretim tesisi kurulması planlanırken, 2026 yılının ilk çeyreğinde faaliyete geçmesi hedeflenen yatırım kapsamında ikili çevrim teknolojisi kullanılacak. İlerleyen süreçte, sahadaki jeotermal kaynağın potansiyeline göre projenin ikinci ve üçüncü aşamalarında da ek yatırımlar yapılması planlanırken, büyük ölçekli projenin çevresel etkileri yöre halkında şimdiden ciddi endişelere de neden oldu.
YÖRE HALKI BÜYÜK ENDİŞE İÇERİSİNDE
Bölgedeki dev yatırımla ilgili olarak, şirket yetkilileri projenin belirlenen takvime uygun şekilde ilerlediğini ve planlanan tarihlerde tamamlanması için çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini belirtirken, Kuyucak ve çevresindeki yerleşim alanlarında yaşayan halkın jeotermal santrallerin çevreye zarar verme potansiyeli nedeniyle büyük bir tedirginlik yaşadığı öğrenildi. JES’in faaliyete geçmesiyle birlikte bölgedeki su kaynaklarının kirlenmesi, tarım arazilerinin olumsuz etkilenmesi ve genel olarak yaşam kalitesinin düşmesi gibi olumsuz etkilerden endişe endişen duyan halkın çekinceleri henüz giderilmezken, şirketin ÇED süreci kapsamında yapacağı incelemelerde, söz konusu endişelerin ne kadar dikkate alınacağı ve çevresel zararların önlenmesi için ne tür önlemler alınacağı da merak konusu oldu.
BÖLGE SAKİNLERİ PROJEYİ YAKINDAN TAKİP EDİYOR
Projeyi yürüten şirket daha önceki benzeri yatırımlarıyla ilişkin olarak da çevreye duyarlı bir yaklaşım benimsediklerini ve çevresel etkilerin minimuma indirilmesi için gerekli tüm tedbirleri alacaklarını belirten genel ifadelerle açıklamalar yapmış olsa da, halkın kaygılarının tam anlamıyla giderilmemesi kafalarda soru işaretleri doğurdu. Bölge sakinleri, ÇED raporu süreci devam eden dev santralle ilgili olarak projeye dair gelişmeleri yakından takip ederken, projenin çevresel sürdürülebilirlik ve yerel yaşam üzerindeki etkilerine Aydın’daki çevreciler de büyük dikkat kesildi.