Yılbaşının ardından Efeler ilçesinde ekmek zammıyla birlikte 200 gram ekmek, 12 lira 50 kuruşa satılmaya başlandı. Vatandaşların tüketim alışkanlıklarındaki değişikliklerle beraber, ekmek satışlarında ciddi oranda azalma yaşandı.
Aydın Fırıncılar Odası Başkanı Kemal Akdağ, son yıllarda Aydın genelinde ekmek satışlarının yüzde 40-50 oranında azaldığını belirtti. Başkan Akdağ, ekmek tüketimindeki bu dramatik düşüşün birkaç önemli sebebe dayandığını ifade etti. Akdağ, “Börek, kek, poğaça gibi unlu mamullerin çeşitliliği ve tüketiminin artması ekmeğe olan ilgiyi azalttı. Ayrıca, ‘ekmek yemenin sağlığa zararlı olduğu’ yönündeki söylemler tüketicileri etkiledi. ‘Ekmek yersen ölürsün’ gibi ifadeler insanların ekmekten uzaklaşmasına neden oldu” dedi.
“SICAK EKMEK KÜLTÜRÜ AZALDI”
Eskiden sıcak ekmek alıp kahvaltı sofrasına koyma geleneğinin yaygın olduğunun altını çizen Akdağ, bu kültürün kaybolmasının da tüketimde azalmaya yol açtığını ifade etti.
Başkan Akdağ, “Eskiden insanlar sabah kahvaltısı için fırından sıcak ekmek alırdı. Ancak bu kültür ne yazık ki artık yok denecek kadar azaldı” ifadelerini kullandı.
Ekmek israfına da dikkat çeken Akdağ, ekmeğin çöplerde en sık karşılaşılan gıda maddesi haline gelmesinin kendilerini üzdüğünü söyledi. Akdağ, ekmeğin manevi değerinin çok yüksek olduğunu belirterek, bu israfın önlenmesi gerektiğini dile getirdi.