Türkiye genelinde 8 Ocak 2025 Çarşamba günü kamu hekimleri iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. 6-10 Ocak tarihleri arasında iş bırakan aile hekimleri, temel sorunlarına çözüm bulunmasını talep ederken, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve sağlık sistemindeki sorunların çözülmesi için çağrıda bulundu. 

Aydın’da hekimler iş bırakma eylemini sürdürüyor: "Yönetmeliğin gözden geçirilmesi gerekiyor"

“BU YÖNETMELİK SAĞLIK SİSTEMİNİ SORUNLARI MASKELİYOR”

Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Rıza Akdeniz, açıklamasında yeni gelen yönetmeliklerle ilgili eleştirilerde bulundu. Dr. Akdeniz, aile hekimlerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, “6-10 Ocak tarihleri arasında iş bırakma eylemi yapan aile hekimleri, temel sorunlarına çözüm bulunmasını talep ediyor. Ancak yeni yönetmeliklerle birlikte sağlık sistemi daha da karmaşık hale getiriliyor. Örneğin, getirilen yeni düzenleme ile aile hekimleri, saat 17.30’dan sonra geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını ücretli şekilde yapabilecek. Ancak vatandaşlarımızın bu tür uygulamalara para ödemesini kabul etmiyoruz. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin özelleştirildiğini görüyoruz. SGK’daki açık kapanmıyor ve tamamlayıcı sağlık sigortaları da yetersiz. Bu yönetmelik, sağlık sistemindeki sorunları maskelemekten başka bir şey değil” dedi.

Sosyal medyaya yaş sınırı geliyor! Bakan Uraloğlu detayları açıkladı Sosyal medyaya yaş sınırı geliyor! Bakan Uraloğlu detayları açıkladı

Aydın’da hekimler iş bırakma eylemini sürdürüyor: "Yönetmeliğin gözden geçirilmesi gerekiyor"

“TÜM İŞLEMLERİN 25 DAKİKADAN ÖNCE YAPILMASI MÜMKÜN DEĞİL”

Dr. Akdeniz, ayrıca Hekim Performans Yönetim (HYP) sistemine de dikkat çekerek, sistemin çelişkilerle dolu olduğunu ifade etti. Akdeniz, “Bir hekim, HYP sistemi kapsamında tansiyon ölçmek, kan tahlili yapmak, vücut sıcaklığına bakmak gibi işlemleri yerine getirmek zorunda. Ancak bu işlemlerin 25 dakikadan önce yapılması mümkün değil. Bir yandan günde 75 hasta bakmanız beklenirken, diğer yandan HYP işlemlerini gerçekleştirmek zorundasınız. Bu durum birbiriyle çelişiyor. Ayrıca ulaşılması zor ilçelerdeki aile hekimleri, hastalarına daha fazla ağrı kesici yazmak zorunda kalırken, şehir merkezlerindeki hekimler daha az ilaç yazıyor. Çünkü vatandaşlar hastanelere ulaşabiliyor. Bu da ulaşımı zor ilçelerdeki doktorların ve merkezi konumdaki doktorların arasındaki aldığı ücreti etkileyecek. O daha fazla antibiyotik yazdığı için yeterli maaş alamayacak. Bir önce bu yönetmeliğin gözden geçirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
 

Muhabir: DAMLA GÜMÜŞ