Geçtiğimiz gün AK Parti Aydın İl Başkanı Mehmet Erdem, Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Tarım Kredi Kooperatifleri İzmir Bölge Birliği Başkanı Ali Kaykı ile beraberindeki oda başkanları ve çiftçilerden oluşan heyet, DSİ 21. Bölge Müdürü Birol Çınar’a ziyarette bulundu. Ziyarette kısıtlı su dağıtım planının yeniden gözden geçirilmesi talebini Bölge Müdürü Çınar’a aktaran heyetin, barajlardaki güncel doluluk seviyesinin yeterli düzeyde olmadığı bilgisini alması, ilde yüzde 50 kuru tarım yapılması istenilen planda değişikliğe gidilmesi yönünde büyük beklentisi içerisine giren çiftçilerin de hayallerini alt üst etti.
Barajlardaki güncel su seviyesinin geçen seneye göre 200 milyon metreküp aşağıda olduğu bilgisini paylaşan AK Parti’li Erdem, Aydın Hedef Gazetesi’ne yaptığı özel açıklamada, Ramazan Bayramı tatili itibariyle etkili olan son yağışların 32 milyon metreküp daha ilave doluluk sağlamasının kısıtlı su dağıtım planında değişikliğe gidilmesi için yeterli olmadığını kaydetti. Aydın’da tarımsal sulama için büyük önem taşıyan barajlardaki güncel su seviyesinin 320 milyon metreküp olduğunu ve Nisan-Mayıs aylarındaki yağışların geçen seneye kıyasla aradaki 200 milyon metreküp açığı kapatmasının mümkün görünmediğine değinen Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Kendirlioğlu ise ilk defa Aydın’da parsel bazlı uygulanacak olan kısıtlı su dağıtım planının tarımsal üretimi sekteye uğratacağını ve ürün kayıplarına yol açacağını belirtti.
“YAĞACAK YAĞIŞLARI HASRETLE BEKLİYORUZ”
Gerçekleştirdikleri ziyarette Bölge Müdürü Çınar ile sahada kısıtlı su dağıtım planı uygulamasının nasıl hayata geçirileceğine yönelik olarak değerlendirmelerde bulunduklarını kaydeden AK Parti’li Erdem, “Rakamsal olarak ifade edecek olursak son yağmurlardan önceki toplantımızda barajlarımızdaki tarımsal sulamada kullanılabilecek suyun güncel seviyesi 288 milyon metreküptü. Son yağmurlarla birlikte 32 milyon metreküp ilave artışla güncel seviye 320 milyon metreküpe ulaşmış durumda. Geçen seneki sulama sezonunda tarımsal sulamaya verilen su miktarı 510 milyon metreküptü. Şu an elimizde 320 milyon metreküp su bulunuyor. Önümüzdeki süreçte yağışları bekleyip görmek lazım. Gelecek hafta ilimizde yağış bekleniyor ama esas sorun karın yağmamış olmamasıdır. Karın bundan sonra da yağma ihtimali yok gibi görünüyor. Tepelere kar yağdığında birikme yaptığı zaman erime sürecinde barajlara ciddi miktarda su akması söz konusu oluyor. Kar yağma ihtimalinin olmaması kısıtlı su dağıtım planında yeni bir düzenlemeye gidilmesini zora sokuyor. Son yağışlar barajlarımızda yüzde 10’luk bir artış sağladı. Buna da şükür ama önümüzdeki günlerde yağacak yağışları hasretle bekliyoruz” dedi.
ÖNÜMÜZDEKİ YIL İÇİN SÖKE’YE UMUT VERDİ
Seneye su tutmaya başlayacak olan Sarıçay Barajı’nın Söke’de tarımsal sulamada kullanılacak olmasının büyük avantaj sağlayacağını belirten Erdem, “Sarıçay Barajı yapılmamış olsaydı çok daha büyük sıkıntı olabilirdi. Sarıçay Barajı’nın debisi çok fazla. Sarıçay Barajının su tutması, Söke’de üreticilerimizi önümüzdeki yıl tarımsal sulamada rahatlatacaktır. Bu baraj yapılmamış olsaydı çok daha büyük sıkıntılara yol açabilirdi ancak seneye Söke bölgesi özelinde de tarıma hizmet edecek. Sulama sezonun öncesinde barajdan suyun salınması azmakları dolduracak ve Söke bölgesinde çok ciddi bir rahatlamayı sağlayacaktır. Bizim esas hedefimiz Muğla’daki Dalaman Çayı’ndan Kemer Barajı’na 30 kilometrelik tünelle su aktarımına yönelik projeyi hayata geçirmektir. Kemer Barajı’na bu su akışını sağladığımızda Aydın tarımında su sorunu tarih olacaktır. En kısa zamanda bu projeyi hayata geçirmek mecburiyetindeyiz. Önümüzdeki tablo da acilen bunu gerektiriyor” diye konuştu.
“BARAJLARDAKİ AÇIĞIN KAPANMASI MÜMKÜN GÖZÜKMÜYOR”
Aydın'da 2007’de de tarımsal kuraklık yaşandığını hatırlattığı açıklamasında, 2021’de yaşanan kuraklığın ardından geçen sene yeniden barajlardaki su seviyesinin yetersiz gelmesinin ilde kısmi sulama planının devreye alınmasına yol açtığını belirten Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Kendirlioğlu, “Geçen sene 550 milyon metreküp suyumuz vardı. Bu sene kısıtlı dağıtım planıyla ilgili 1.5 aydır yapılan toplantılara da tüm paydaşlarla birlikte katılıyoruz. Netice itibariyle biz gelişmelere göre hareket ediyoruz. Amacımız elimizdeki suyun en hakkaniyetli şekilde olabilecek dağıtım şekillerinin göz önüne alınarak DSİ tarafında adil bir planlama yapılmasıdır. Zaten bu planlamaların içinde karar vericiler olarak bizler de dahil oluyor, fikirlerimizi beyan ediyoruz. Şu an ilimizdeki barajlarda tarımsal sulamada kullanılabilecek 288 milyon metreküp suyumuz var ve son yağışlarla bu seviye 320 milyon metreküpe çıktı. Artık yağışlı ayların sonuna geldik. Mayısta az biraz yağış görünüyor. Haziranın ilk iki haftasında da kısmen yağış düşer ama bu yağmurlarla 200 milyon metreküp açığın kapanması da mümkün gözükmüyor” ifadelerini kullandı.
“AYDIN’DA İLK KEZ PARSEL BAZLI UYGULANACAK”
Eldeki verilere bakıldığında yüzde 50 kısıtlı su dağıtım planı uygulamasının devam edeceğini belirten Kendirlioğlu, “Eldeki su tüm arazilere yetmiyor. Su yetersizliğinden kaynaklı olarak eldeki arazilerin tümünün sıkıntıdan etkilenmemesi yani en azından yüzde 50’sini kurtaralım mantığıyla bu yıl ilk defa Aydın’da parsel bazlı olarak kısıtlı su dağıtım planı uygulanacak. Geçmişte bu plan bazı yerlerde havza bazlı olarak uygulanmıştı ama bu sene ilk kez parsel bazlı olarak uygulamaya alınacak. Biz sahadaki çiftçiler olarak bunun zorluklarını çok iyi biliyoruz. Gerçekleştirdiğimiz toplantılarımızda da uygulanmasında yaşanacak zorluk ve eksikliklere dikkat çekiyoruz. Sonuç olarak toplantılarımız sulama sezonunun sonuna kadar da devam edecektir. Masa başında alınan kararlar sahaya uymayabiliyor. Biz bunların ne şekilde olabileceğiyle ilgili olarak uygulamadaki eksiklik ve yanlışları da yetkililere bildirmeye devam edeceğiz. Çözümün ne olacağını netice itibariyle biz de biliyoruz. Karar vericiler sahada çok olmadıkları için eksik ve yanlışları göremiyor olabiliyor. Biz bunları da yerinde tespit ederek yetkililere taşıyarak çözüm için sürece müdahil olacağız” dedi.
“SON YAĞIŞLAR TAV SORUNUNU ÇÖZDÜ”
Aydın Valiliği’nin aldığı yüzde 50 sulama planı kararıyla birlikte DSİ’nin sağlayacağı suyun dışında çiftçilerin yeraltından kuyular vasıtasıyla temin edeceği su olduğuna da vurgu yapan Kendirlioğlu, “Kuyuları olanlar da bu yeraltındaki sudan faydalanarak tarım yapmaya devam edecek ancak çiftçimiz açısından bakıldığında zor bir yıl bizi bekliyor. Aydın’da kısıtlı su dağıtım planında kaynaklı olarak le ürün kayıpları söz konusu olacaktır. Bununla birlikte üretilen ürünlerin kalitesinde de sıkıntı yaşanacaktır. Son 10 günde yağan yağışlar arazilerdeki tav sorununu halletti. Bu da olumlu bir tablo olarak bakıldığında yüzümüzü güldürdü. Tavla ilgili herhangi bir sıkıntımız gözükmüyor. Son yağmurlar olmasaydı barajlardan tav suyu da istemek zorunda kalacaktık. Daha büyük bir kaos da bizi bekliyor olabilirdir. Halihazırda ekim ve çimlenmeyle ilgili olarak çok şükür bir sorunumuz yok. Sonuçta Allah’tan ümit kesilmez. Yağışlar devam eder, Nisan ve Mayıs aylarında da yağmurlar sürerse kısıtlı su dağıtım planının gözden geçirilmesi tekrar gündeme de gelir. Planlamada değişiklik yağmurlara bağlı ama insanımıza boşa umut dağıtmanın da bir anlamı yok. Eldeki verilere göre barajlarda 200 milyon metreküp daha ilave su birikmesi gerekiyor. Önümüzdeki aylarda bu su sağlanır mı bunu da zaman gösterecek fakat geçmiş yıllardaki tecrübelerimize baktığımızda durum hiç iç açıcı değil, bunu da söylemeliyiz” diye konuştu.