Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Murat Tan'ın haberine göre, Aydın Karacasu ile Denizli arasında hayata geçmesi planlanan 585 milyon 900 bin liralık yatırım maliyetine sahip RES projesi için İstanbul merkezli firma tarafından tarımsal yapı ve arazi kullanımı kapsamındaki eksiklikler dikkate alınarak yeniden revizeye gidildi. Gerekli düzenlemeler yapılmasının ardından “Hacıhıdırlar Rüzgar Enerji Santrali Projesi” ile ilgili olarak firmanın yeniden başvuruda bulunması üzerine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı inceleme ve değerlendirme süreci başlattığını duyurdu.

Bölge halkının 2022 yılı Nisan ayında 532 imza ve itiraz dilekçesini Aydın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne sunmasının ardından ÇED raporu iptal edilen proje ile ilgili olarak İnceleme Değerlendirme Kurulu (İDK) Toplantısının 14 Haziran’da yapılması kararlaştırılırken, gözler kurulun ne yönde karar vereceğine çevrildi.

aydinda-iptal-edilen-enerji-projesi-yeniden-gundemde-aydindaki-enerji-projesinde-ikinci-perde-dev-holding-aydinda-kurulacak-proje-icin-bastiriyor-476221-6174717b8cade5284baa79d7ea29aee3.jpg

MAHKEME OLUMSUZ DEĞERLENDİRMİŞTİ

Söz konusu proje için 2021 yılında çevresel etki değerlendirme çalışmaları yürütülmüş ve 3 Nisan 2023 tarihli ÇED Olumlu Kararı alınmıştı. Alınan ÇED Olumlu Kararı kapsamında, Aydın 2. İdare Mahkemesi'nde 2023/395 esasına kayden karar aleyhine açılan davada, ÇED Olumlu Kararı ile ilgili "Projenin Çevre Mühendisliği, Arkeoloji ve Enerji Mühendisliği açısından uygun bulunduğu” ancak projenin tarımsal yapı ve arazi kullanım açısından uygun görülmediği belirtilmiş, türbinlerin kaydırıldığı alanın ormancılık disiplini açısından telafisi mümkün olmayan eksiklikleri barındırdığından orman yönünden de olumsuz değerlendirilmişti.

aydinda-iptal-edilen-enerji-projesi-yeniden-gundemde-aydindaki-enerji-projesinde-ikinci-perde-dev-holding-aydinda-kurulacak-proje-icin-bastiriyor-476221-79875b715192d401e3965cb95b359212.jpg

DAVA KONUSU İŞLEM İPTAL EDİLMİŞTİ

Projeyle ilgili olarak ayrıca bitkisel verilerin ortaya konulması hem de taksonların korunması ile ilgili ileri sürülen yöntemler bakımından eksikler barındırdığından bitki bilimi disiplini açısından ve yine fauna ve ornitolojik yapısı bakımından da olumsuz değerlendirildiği” , Aydın 2. İdare Mahkemesi’nin 25.12.2023 tarihli kararı kapsamında projenin uygulanması halinde proje alanında ve çevresinde telafisi güç zararlar meydana getirebileceği ifade edilerek itiraz yolu kapalı olmak üzere yürütmenin durdurulması kararı verilmişti. Mahkemenin 26 Ocak 2024 tarihli kararında ise açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptali kararlaştırılmıştı.

Aydın’ın serinleten rotaları Aydın’ın serinleten rotaları

aydinda-iptal-edilen-enerji-projesi-yeniden-gundemde-aydindaki-enerji-projesinde-ikinci-perde-dev-holding-aydinda-kurulacak-proje-icin-bastiriyor-476221-215e96143c0c4ef5a50b9a55000610a3.jpg

FİRMA TÜRBİN MODELİNDE DEĞİŞİKLİĞE GİTTİ

Gelinen süreç itibariyle projede teknik revizyona giden firma tarafından mevcut ÇED alanı içinde türbin sayısı ve koordinat bilgisinde değişiklik olmaksızın yalnızca türbin-marka modelinde revizyon yapıldığı bildirilirken, türbinlerin çevresel açıdan da süpürme alanı başta olmak üzere buz/kanat fırlatma gibi risklerinin minimize edildiği duyuruldu. Yeniden Aydın Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne başvuruda bulunulan proje ile ilgili tanıtım dosyasında ayrıca söz konusu revizyonun Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından 4 Ocak 2024 tarih ve 12325-20 nolu Kurul Kararı ile uygun bulunduğuna da değinilirken, “Bununla birlikte söz konusu revizyonla ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığı tarafından 30.09.2023 tarih ve7467009 sayılı yazı ile mevcut ÇED Kararı’nın geçerli olduğuna dair görüş bildirmiştir” ifadelerine yer verildi.

aydinda-iptal-edilen-enerji-projesi-yeniden-gundemde-aydindaki-enerji-projesinde-ikinci-perde-dev-holding-aydinda-kurulacak-proje-icin-bastiriyor-476221-2615c031e859d2a42a0452588fc9af3f.jpg

BÖLGE HALKI PROJEYE KARŞI

Öte yandan 21 Nisan 2021’de bölge halkının topladığı 532 imzayla Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne sunulan dilekçede, “"Aydın ili Karacasu ilçesi Hacıhıdırlar, Ataköy ve Karacaören mahallelerinde ENERJİSA enerji üretim A.Ş. tarafından yapılmak istenen Hacıhıdırlar Rüzgar Elektrik Santrali ve Mobil Kırma Eleme tesisi projesi ile ilgili olarak bölge halkına ait yaklaşık iki bin parsel araziye işbu şirket tarafından şerh konuldu. Bölgede, arazisi olan vatandaşlar, izinsiz olarak arazilerine el konulacağından endişeliler. Kurulacak santrali bölgeye, canlılara ve insanlara olan etkisi değerlendirilmeden ‘ÇED gerekli değildir’ denilmektedir. Bu uygulama yasalara aykırıdır. Yukarıda saydığımız gerekçelerden dolayı yöre halkına zarar verecek olan bu tesislerin kurulmasını engellemek ve yöre halkının mağduriyetini önlemek için toplanan 532 imzanın tarafınızca teslim alınması ve gereğinin yapılmasını saygı ile arz ederiz” ifadelerine yer verilmişti.

Karacasu’ya bağlı Karacaören, Ataköy mahalleleri ile Denizli’ye bağlı Sarayköy’deki Yeşilyurt, Hisar Mahalleleri ve Babadağ’daki Kıranyer Mahallesi mevkiinde 15 türbin ve 82,5 MWm/45 MWe kurulu güce sahip “Hacıhıdırlar Rüzgar Enerji Santrali Projesi” kapsamında 5 adet RES türbin ve şalt merkezinin Aydın’da, 10 adet türbininse Denizli il sınırları içerisinde yer alması planlanıyor.

Kaynak: Haber Merkezi