Aydın'da 'karasaban' mahkumiyeti!

Aydın'da 'karasaban' mahkumiyeti!
Aydın'da sarılop incirin üretim süreci başladı. Toprağın tavının kaçmaması adına çaba harcayan Aydınlı çiftçiler, ovanın yanı sıra dağlık alanlarda ter döküyor. İncir üreticileri, traktörün giremediği sarp arazilerde karasaban kullanmak zorunda kalıyor.

Aydın'ın sarp arazilerinde motorlu taşıtlar iş görmediği için halen karasaban kullanılıyor. Ekonomik imkanları bulunmasına rağmen arazi yapısı nedeniyle çiftçiler yalnızca karasaban kullanabiliyor.

aw190312-07.jpg

İŞÇİ MALİYETİ OLDUKÇA YÜKSEK
Bir çift at ile çalışan işçilere üreticiler, aylık 75 ile 90 bin TL arasında ödeme yapıyor. Buna rağmen üreticiler çalıştıracak işçi bulmakta zorlandıklarını da dile getiriyor.

aw190312-09.jpg

GÖRENLER ŞAŞKINA DÖNÜYOR!
Toprağı karasabanla sürenler arasında, küçük yaştaki çocuklar da dikkat çekiyor. 14 yaşındaki Tunahan Kuruş, boyundan büyük karasaban ile toprağı sürüyor. Aylık 75 ile 90 bin TL arasında para kazandığını belirterek memnuniyetini dile getiren Kuruş, bu işi yaptığını görenlerin şaşkına döndüğünü ifade etti.

aw190312-11.jpg

İŞİ KARDEŞİNE ÖĞRETTİ
Tunahan Kuruş'un kardeşi 24 yaşındaki Hayati Kuruş da aynı işin içerisinde bulunuyor. Hayati Kuruş, karasabanla toprağı sürme işini kardeşine kendisinin öğrettiğini ifade ederek, “Aydın dağlarında üretim yapmak arazi yapısı nedeniyle zor. Yamaç olduğu için traktörün işlemediği bu incir bahçelerini atlarla sürüyoruz.

aw190312-06.jpg

Kardeşim Tunahan bu işe çok meraklı ve oldukça da becerikli. Israrla kendisine at alınmasını istedi. Bizler gibi o da atlarla çift sürüyor” ifadelerini kullandı.

aw190312-08.jpg

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.