Aydın Mimarlar Odası Başkanı Tuncay Saray ile Aydın İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Alaattin Durmaz, Aydın Hedef Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunarak, Aydın bölgesinin birince derece deprem bölgesi olduğunu ve olası bir depremde büyük yıkımlar olabileceğini belirtti. Başkanlar, en kısa sürede kentsel dönüşümün başlaması gerektiğini ifade etti. 

“60 SENELİK BİNALAR DEPREM RİSKİ TAŞIYOR” 

Kentsel dönüşümün yapılmadığını belirten Mimarlar Odası Başkanı Tuncay Saray, “Bir tek Ilıcabaşı’nda bir kentsel dönüşüm başlayacaktı Aydın’da, o da ne olduğu belli değil. Yapılan tüm kentsel dönüşümler parsel bazında oluyor, bunun zorunlu olarak bölgesel hale gelmesi gerekiyor. Aydın’da kentsel dönüşümle ilgili ciddi bir yapı stoğu var. Bu yapı stoğuyla ilgili bir çalışma olduğunu zannetmiyorum. Daha öncede defalarca bunu dile getirdim. Aydın’ın yapı stoğunun belirlenip, bu konuda çalışma başlatılması gerekiyor. Kolay bir çalışma değil fakat bunlunla ilgili kurumların da bir faaliyet yapması gerekiyor. İdareciler, kenti yenileme endişesi taşımıyor. Deprem açısından baktığımızda bulvar bölgesi en çok risk taşıyan bölgelerden biridir. Çünkü bu bölgedeki binalar nereden baksan 50-60 senelik binalar, zamanında 6 kat olan binalar 7, 8. katlara çıktı. ve bu durum deprem açısından büyük risk taşıyor” dedi.  

Aydın Baro Başkanı Arslan'dan dikkat çeken tespit Aydın Baro Başkanı Arslan'dan dikkat çeken tespit

Aydın’da kentsel dönüşüm çıkmazı! "Olası bir depremde çok büyük bir yıkım olabilir"

“BİRİNCİ DERECE DEPREM BÖLGESİNDEYİZ” 

Aydın İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Alaattin Durmaz ise açıklamasında “Aydın'daki depremsellik oranı fazla olduğu için, binalarda sıkıntılar çok oluyor. Şehrimize baktığımızda zaten bir arsa sıkıntımız var. Kentsel dönüşümün bu arsa sıkıntısını çözmenin en mantıklı yolu. BU sayede eski binalar da yenilecek. Bugün 30 yıllık 40 yıllık binaların zaten ömrü bitti. Bunların ekonomik ömrü tamamlanmış durumda. Birinci derece deprem bölgesindeyiz. Her gün sallanıyoruz. Olası bir depremde çok büyük yıkımlar olur, Allah korusun. Kesinlikle kentsel dönüşüme hem merkezi yönetim hem belediyelerin dört elle sarılması ve en az ada bazında kentsel dönüşüm çalışmalarının yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bölgesel planlamaların yapılması lazım. Hem arsa storunun canlanması, hem binaların yenilenmesi  ve bu konut arzının fazlalaşması adına artık kentsel dönüşümden başka çare yok. Özellikle Aydın bu şekilde. Yeni arsa üretimi olmadığı için zaten bir arsa sıkıntısı var. Kentsel dönüşüm tek çıkar yolumuz gibi görünüyor” diye konuştu.  

Aydın’da kentsel dönüşüm çıkmazı! "Olası bir depremde çok büyük bir yıkım olabilir"

“ÇOK TEHLİKELİ BİR DURUMDAYIZ” 

Kentsel dönüşümü teşvik edecek kararlar alınması gerektiğini belirten Durmaz, "Güzelhisar, Kurtuluş mahallelerinden bahsedecek olursak. Yani şehrin ilk kuruluş ve ilk yapılaşmaya başladığı bölgelerden başlayarak buralarda gerekli imar plan çalışmaları yapılıp kentsel dönüşümün teşvik edilip buraların bir an evvel yenilenmesi gerekiyor. Birinci derece deprem bölgesindeyiz. Çok tehlikeli bir durumdayız. Başka çaremiz yok. Bu alanlarda otopark ve yeşil alanlar da oluşturulabilecek. 
Ben sadece şunu tavsiye ediyorum. Yani bir kere kat verilmesi gerekiyorsa verilsin, önemli değil. Şartlara uygun şekilde düzgün şekilde imar edildiyse yüksek katta yıkılacak diye bir inanış da var insanların gözünde. Böyle bir şey yok” ifadelerini kullandı. 

“ZEMİN İYİLEŞİRSE SAĞLAM BİNALAR OLUŞTURULUR” 

Bu projeyle Aydın'ın daha da gelişeceğini ifade eden Durmaz, "Projeye, plana vs. kurallara uygun şekilde inşa edersek, zemin iyileştirmesinde buna dahil olmak üzere sağlam binalar oluşturulabilir ve bu binalar oluşturduğumuz bölgelerde otopark alanları da oluşturulabilir ve bu otoparka da çözüm olur. Ben ada olarak, en küçük ada bazında bölgesel planlar yapılması gerektiğini düşünüyorum" dedi. 
Sosyal konutta bir daralma söz konusu olduğunu belirten Durmaz, "Biz emlakçı üyelerimizden de bu tip bir geri dönüşler alıyoruz. Şimdi bir villa projeleri çok sayıda devam ediyor. Eski binalar var. Eski binalar yenilenirse bir an evvel onlar da hiç olmazsa bir şekilde müteahhit firmalar, inşaat sektörü hareket edecek. Ne bileyim kiralar düşecek. Yani bakın bu her yönden fayda sağlayacak bir şey. Aydın'ı daha da kalkındıracak bir proje. Bir an evvel kentsel dönüşümün teşvik edilmesi, bölgesel imar planları yapılması gerektiği düşünüyoruz” dedi. 
 

Muhabir: DAMLA GÜMÜŞ