Aydın'da zeytin sezonu hareketliliği sürerken, üreticiler tarafından toplanan zeytinler yağhanelerde sıkılmaya başlandı. Yapraklarından ve dal parçalarından ayrılıp yıkanan zeytinler kırma ile ezme işlemlerinin ardından hamur kıvamına getirilirken, son sistem teknoloji ile donatılan yağhanelerde sıkılıyor. Zeytin sezonu ile birlikte işleri yoğunlaşan yağhane sahipleri, talebi karşılamak için tam kapasite çalışıyor. 

Zeytinler Çok Küçük Kaldı!

Zeytinlerini sıktırmaya getiren üreticilerinden Naime Mert, kuraklıktan dolayı bu yıl zeytinlerin küçük kaldığını dile getirdi. Mert,

"Zeytinler bu sene iyi. Yalnız yağmur yağmadığından zeytinler çok küçük kaldı. Yağmur olsaydı daha güzel olacaktı. Zeytini sıktıranlardan kimisi 11 kiloda, kimisi 7 kiloda yağ buluyormuş. Zeytinin iri olmasına göre değişiyor, küçükler daha az yağ veriyor tabi" dedi.

Aydın'da kuraklık buna yaradı! Zeytinler sıkılırken ortaya çıktı

Başkan Alıcık, yeni doğan bebeğin kulağına ezan okudu Başkan Alıcık, yeni doğan bebeğin kulağına ezan okudu

Sezon Geç Başladı!

Zeytinyağı sıkım tesisi işletmecisi Onur Efe Şengün ise bu yıl yağmurların geç yağmasından dolayı sezonun geç başladığını aktardı.

"Normalde kasım başı gibi dip zeytinlerimiz gelmeye başlardı. Yani yazın yere dökülen dip zeytinlerimiz toplanmaya başlanırdı. Bu sene yaklaşık bir buçuk ay kadar yağmurların geç gelmesinden dolayı sezon da geç başladı" diyen Şengün, "Aslında şu anda 'sezonun başlarındayız' diyebiliriz. Ancak başladı adam akıllı sezon" sözlerini kaydetti.

Aydın'da kuraklık buna yaradı! Zeytinler sıkılırken ortaya çıktı 

Bu Yıl Asit Oranları İyi

Şengün, sıkım ücretlerinin geçen yıl bir tonda 2 bin TL olduğunu, bu yıl ise 2 bin 500 TL ücret aldıklarını kaydetti. Bu sene zeytinde et oranının az olması sebebiyle asit oranlarının iyi olduğunu da dile getiren Şengün,

"Zeytinliklerimizi gezdiğimizde bazı zeytinlerimiz kurumuş durumda. Yazınki kuraklıktan dolayı. Ama böyle dere yataklarında, dağlardan süzülen suyla birlikte pınarların kenarlarında olan zeytinlerimiz 4 kilogramda, 5 kilogramda bir kilo yağ elde ederken 12, 13 kilogramda yağ elde edilen zeytinliklerimiz de mevcut kuraklıktan dolayı. Yani zeytinin küçük olmasından dolayı yağ oranı da bunu etkiliyor. Ama bu senenin şöyle güzel bir yönü var. Zeytinde et oranı az olduğu için asit çıkmıyor. Hep sıfır dört, sıfır beş asit olarak ilerliyoruz" ifadelerine yer verdi.

Kaynak: İHLAS HABER AJANSI (İHA)