Aydın'da 'susuzluk' alarmı!

Aydın'da 'susuzluk' alarmı!
Aydın'da barajların yeteri kadar dolmaması nedeniyle sulama sezonu için kısıtlama kararı alındı. Bu çerçevede yüzde 49 kısıtlama yapılacağı belirtildi.

Aydın’da geçtiğimiz yıllarda karşılaşan tarımsal sulama sıkıntısının bir daha yaşanmaması adına çeşitli tedbirler alınıyor. Aydın Valiliği başkanlığında 2024 sulama sezonu için önemli bir karara imza atıldı.

YETERLİ DOLULUK ORANI SAĞLANAMADI
Ülkenin önde gelen tarım merkezleri arasında bulunan Aydın'da bu yıl barajlarda yeterli doluluk oranı sağlanamadı. Sulanabilir arazi varlığı yaklaşık 150 bin hektar olan Aydın’ın 115 bin hektarı sulanıyor. Aydın'ın 201 milyonu yeraltı, 1 milyarı yerüstü suyu olmak üzere toplam 1.2 milyar metreküplük kullanılabilir su kaynağı potansiyeli dikkat çekiyor.

ALINACAK TEDBİRLER GÖRÜŞÜLDÜ
Aydın'da sulama sürecinde barajlar büyük önem taşıyor. Kentte sulama sezonunda suyun daha verimli kullanılabilmesi noktasında Aydın Valisi Yakup Canbolat başkanlığında çeşitli tedbirler görüşüldü. Barajlardaki doluluk oranları gözden geçirilirken, 2024 yılı sulama sezonunda yüzde 49 kısıtlama yapılması yönünde karar alındı.

HAVZA YETERİ KADAR YAĞIŞ ALMADI
Aydın'da 2022 ve 2023 yıllarında havza yeteri kadar yağış alamadı. Durum böyle olunca depolama alanlarına yeteri kadar su sağlanamadı. Aydın Valiliği bunun üzerine su dağıtım planlaması yaptı. Tav suyu dahil en fazla 2 defa su verilmesi yönünde karara varıldı.

ŞEBEKE DIŞINA SU VERİLMEYECEK
Alınan karar çerçevesinde şebeke dışına su verilmeyecek. İlave su kaynakları oluşturmak için, azmak yatakları ve tahliye kanallarına ilave kanalların yapılacağı bilgisi alındı. Ayrıca Kemer ve Çine Adnan Menderes Barajı’nın suladığı bölgelerde ise yüzde 49 oranında su kısıtlamasına imza atılırken Adıgüzel ve Cindere barajlarının suladığı kısımlarda ise yüzde 23 kısıtlamaya gidilecek.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.