Aydın’ın Koçarlı ilçesinde, 1938 yılında Akşehirli helva ustası Yusuf Kırkuşu tarafından küçük bir imalathane olarak kurulan Kırkuşu Helva, bugün üçüncü kuşakla faaliyetlerini sürdürüyor. 86 yıldır süregelen lezzet geleneğini Mustafa Kırkuşu devralarak devam ettirirken, Türkiye genelinde tanınan marka, zaman zaman yurt dışındaki farklı ülkelerin ürün talebine de cevap veriyor.
AYDIN’DA BİR İLK
Firmanın kurucusu Yusuf Kırkuşu’nun başlattığı bu yolculuk, 1970’li yıllarda oğlu Hacı Ömer Kırkuşu’nun devralmasıyla devam etti. 1984 yılında hijyenik tahin ve helva üretimi için modern bir fabrika kuran firma, 2000 yılında Tarım Bakanlığı’ndan gıda üretim izni alarak Aydın’da bu alanda sertifikaya sahip ilk firma oldu. 2004 yılına gelindiğinde Mustafa Kırkuşu, babasından devraldığı firmada helva üretiminin her aşamasını takip ederek işine olan bağlılığını sürdürüyor.
“YURT DIŞINA DA GÖNDERİM YAPIYORUZ”
64 yaşındaki Mustafa Kırkuşu, firması hakkında bilgi vererek, “Biz üçüncü kuşağız. Dedem Konya Akşehir’den gelerek bu firmayı kuruyor. Babam Ömer Kırkuşu işin başına geçiyor, şimdiyse ben devam ediyorum. Dört kardeşiz, ancak sadece iki kardeş işin içinde yer alıyor. Ben işin birçok kısmında aktif olarak bulunuyorum. Ürünlerimizin Türkiye genelinde birçok müşterisi var ve zaman zaman yurt dışına da gönderim yapıyoruz” dedi.
“DOĞAL İÇERİKLER KULLANIYORUZ”
Helva üretim sürecinden bahseden Mustafa Kırkuşu, “Çöven suyu, şeker ve suyu makinemizde harmanladıktan sonra macun kıvamına gelen karışımı, kendi ürettiğimiz tahinle birleştiriyoruz. Bu aşamada çoğu fabrika makine kullanırken, biz helvamızı kürekle karıştırıyoruz. Makine kullanımının helvanın lezzetini bozduğunu düşünüyoruz, bu yüzden geleneksel yöntemi tercih ediyoruz. Son aşamada helva kalıplara konularak dinlenmeye bırakılıyor. Ürünlerimizde katkı maddesi kullanmıyoruz; doğal ve organik içerikler kullanıyoruz” diye konuştu.
“KOÇARLI SUSAMINDAN YAPIYORUZ”
Tahin yapımında Koçarlı’da yetişen yerli susamları tercih ettiklerini belirten Kırkuşu, “İlçemizin susamı diğerlerine göre 50 lira daha pahalı olmasına rağmen lezzeti çok güzel. Susamları akşamdan yıkayıp ıslatıyoruz, ardından kabukları soyularak kavrulma aşamasına geçiliyor. Sonrasında kurutulan susamlar, değirmende tahin haline getiriliyor ve paketlenerek satışa sunuluyor” ifadelerini kullandı.
“ATA MİRASINA SAHİP ÇIKILMIYOR”
Geleneksel mesleklerde usta-çırak ilişkisine dikkat çeken Mustafa Kırkuşu, artık çırak yetiştirmenin zor olduğunu belirterek, “Yeni nesil ata mirasına sahip çıkmıyor, bu yüzden çırak bulmak artık zorlaştı. Eskiden kolayca çırak yetiştirilebiliyordu, ancak bugün bu bir meziyet haline geldi. İyi bir ekip olmadan bu işlerde ilerlemek zor” dedi.
“SADECE KOÇARLI’DA FAALİYET GÖSTERİYORUZ”
İncirliova’daki Kırkuşu isimli başka bir firmanın kendileriyle bağlantısının olmadığını belirten Mustafa Kırkuşu, “Biz sadece Koçarlı’da faaliyet gösteriyoruz. İncirliova’daki işletmenin bizimle bir ilgisi yok, sadece isim benzerliği var” diye konuştu.