Günümüzün hızla değişen moda dünyasında terzilik sanatı hala önemli bir yer tutarken, çırak ve kalfaların eskiye nazaran artık yetişmemesi mesleğin geleceğini tehlikeye soktu. Artık sanatkar yetişmediğini söyleyen Aydın Efeler’deki mesleğin yaşayan emektarları terziliğin bitme noktasına geldiğini kaydetti. Terzilik mesleğinin geçmişten günümüze nasıl evrildiğini ve modern çağın gereksinimlerine nasıl adapte olduğunu da aktaran terziler, sanatın bitmeyeceğini belirtirken sanatkar yetişmemesinin olumsuz yönlerine de vurgu yaptı. 

Aydinda Terzilik Son Neslini Yasiyor Aydinda Terziligin Gelecegi Tehlikede 490984 C47A02578B86D1D0616B63Ffc3672Ed1
“TERZİLİK BİTİYOR” 
Efeler’de 6 yaşından bu yana terzilik yaptığını söyleyen 66 yaşındaki Mustafa Ali kuzgun, artık terziliğin son dönemlerini yaşadığını belirterek, “İnsanlar hazır giyime yöneldi bu nedenle de terzilik bitiyor. Yine bunun yanında artık sanatkâr da yetişmiyor. Eleman bulamıyoruz. Sanatkâr olmadığından dolayı terzi de yetişmiyor. Artık biz son nesliz. Ben yıllardır yalnız çalışıyorum. Bir çırak dahi bulunmuyor. Sanat asla bitmez, sanatkâr yetişmiyor. O yüzden bizim gibi usta gerektiren meslekler yavaşça yok olacak. Zamanla bir pantolonun fermuarını değiştirecek terzi dahi bulunamayacak. Vatandaş fermuarı bozulmuş ise çöpe atacak. Şu anda daraltma, paça yaptırma işlemleri 50-200 lira arasında değişiyor. İleride insanlar artık bu işleri yapacak usta bulma konusunda zorlanacak” dedi. 

Aydinda Terzilik Son Neslini Yasiyor Aydinda Terziligin Gelecegi Tehlikede 490984 60E395A62Eb1Ab072A71Feec80B105Ba
“TERZİLİK ESKİDEN KIYMETLİYDİ” 
Efeler’de 50 senedir terzilik Turan Çangal ise yaptığı açıklamada, “Bizimkisi baba mesleğidir. Şu an mesleğin koşulları ve geldiği nokta eskisi gibi değil. Eskiden bizim mesleğimiz çok kıymetliydi. Hazır giyime ilgi artınca artık işlerimiz eskiye nazaran daha durağan gidiyor. Kumaş getirip bizden elbise dikmemizi isteyen de artık çok olmuyor. Eskiden insanlar kumaş getirip elbise, pantolon yaptırırlardı. Böyle bir taleple artık bize gelen müşteri yok. İnsanlar daha çok paça yaptırma ve daraltma işlemleri için geliyor. Bu işlemlerin de fiyatı 50 60 liradır. Bir şekilde kazandığımızla kendimizi geçindiriyoruz ama genel olarak baktığımızda usta yetişmiyor. Ne yazık ki terzilik bitiyor diyebiliriz” diye konuştu.  

Aydinda Terzilik Son Neslini Yasiyor Aydinda Terziligin Gelecegi Tehlikede 490984 99E139E958B25B34Fc258C28Fd9D8176
“KUMAŞ GETİRİP ELBİSE DİKTİRENLER AZALDI” 
Çıraklıktan gelme olduğunu söyleyen ve Efeler’de 46 yıldır terzilik yapan Mehmet Kılıç, “Biz bu işi babamızdan devraldık. Baba mesleği olarak da sürdürüyoruz. Ben bu işi çocukluktan beri yapıyorum. Terzilik artık son neslini yaşıyor. Kumaş getirip diktirenler oluyor ancak eskiden günde on tane kumaş geliyorsa şu anda haftalık onu geçmiyor. Yine meslek bir şekilde devam ediyor fakat sanatkar yetişmediği için yapanlar azalmış durumda” ifadelerini kullandı. 

Aydinda Terzilik Son Neslini Yasiyor Aydinda Terziligin Gelecegi Tehlikede 490984 3Bc833Acc172B2Dba31C08200E5C23E2
“SANAT BİTMEZ AMA SANATKÂR YETİŞMİYOR” 
Yine Efeler 1971’den bu yana terzilik yapan Şeref Çamlıbel ise açıklamasında mesleğin tükenme noktasına geldiğini dikkat çekti. “Terzilik var fakat usta yok. Usta yetişmiyor” diyen Çamlıbel, “Sanat bitmez ama sanatkâr yetişmiyor. Kumaş getirenler oluyor ama hem eleman yokluğundan hem de kumaşların pahalığından fiyatını karşılamadığı için artık almıyorum. Şu anda paça dikimi 50 lirayken, daraltmadaysa fiyat kıyafetlerin ebatlarına göre değişiyor ama genelde 50-100 lira arasında para talep ediyoruz” dedi. 

Muhabir: Sevgi Demir