Çalıştaya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, DSİ Bölge Müdürlüğü, Söke Belediyesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği (EKODOSD) ile balıkçılık kooperatifleri de paydaş olarak katıldı.

aw215831-01.jpg

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ AKTARILDI

Projenin kolaylaştırıcısı ve teknik ekip lideri olan Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek, çalıştayda 'Yılan balığının küresel ve bölgesel önemi' konulu sunumunu yaparken, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Enerji Yönetimi Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Ozan Deniz ise 'Söke Ovası’nın Hidrolojik Durum Analizi’ni katılımcılarla paylaştı. Çalıştayda bölgesel sorunlar, havzada yapılması gereken iyileştirmeler tartışıldı, çözüm önerileri aktarıldı.

aw215831-06.jpg

SAHA ÇALIŞMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Çalıştayın ikinci gününde saha çalışmasına imza atılırken, denizden Bafa Gölü'ne uzanan Büyük Menderes havzasındaki yılan balıklarının hareket ettikleri sulak alanlar incelendi. Katılımcılar, Söke'nin Sarıkemer Mahallesi’nde Büyük Menderes Nehri üzerinde bulunan tarihi taş köprü, Bafa Gölü’ne kıyısı bulunan Serçin Mahallesi toprak bariyer ve Serçin pirizinin yanı sıra Bafa Çayı, DSİ şişme savak ve delta toprak bariyer noktalarında incelemeler yaptı. Aydın’da yapılan çalışmalar kapsamında elde edilecek verilerin, dünya ülkelerinin yaptığı bilimsel çalışmalara önemli katkı sağlayacağı bildirildi.

aw215831-07.jpg

"SORUNLAR NET OLARAK BELİRLENDİ"

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek, çalıştay hakkında bilgilendirmeler yaptı. Özdilek, "Daha önce bir teknik çalışma yapılması kararlaştırılmıştı. Bu teknik çalışmada ilgili kamu kurumları, sivil toplum örgütleri, yerel yönetimlerin temsilcileri ile bir araya geldik. İlk olarak sorunları konuştuk. Sorunlar net olarak belirlendi. Bu sorunların muhatapları ve paydaşlarını tespit ettik. Tüm bunlar bu çalıştayda tartışarak ortaya çıkarıldı" ifadelerini kullandı.

aw215831-05.jpg

HER KURUM KENDİ GÖRÜŞÜNÜ ORTAYA KOYACAK

Özdilek, şunları kaydetti: "Göç yolları olan havzada da yaptığımız incelemede olası çözümleri tartıştık. Her kurum kendi görüşlerini ortaya koyacak. Daha sonra eylem planı hazırlanacak. Avrupa yılan balığı Kuzey Afrika ve Avrupa’da 40 civarında ülkede dağılım gösteriyor. Ekonomik değeri var. 1980’li yıllardan bu yana popülasyonunda görülen düşme nedeniyle tüm Akdeniz ülkelerinde ortak bir çalışma platformu oluşturuldu, fikir birliği yapılıyor."

Aydın'da beyin ölümü gerçekleşti! Nakil bekleyen 3 hastaya umut oldu Aydın'da beyin ölümü gerçekleşti! Nakil bekleyen 3 hastaya umut oldu

aw215831-02.jpg

aw215831-03.jpg

aw215831-04.jpg

Kaynak: İhlas Haber Ajansı