Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Murat Tan'ın haberine göre; Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 20.11.2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararıyla Aydın Efeler’deki Işıklı Mahallesi’nde faaliyetlerini sürdüren Başak Eğitim Hizmetleri Ticaret Anonim Şirketi’nin ihalelere katılmaktan yasaklandığı bildirildi.
Bakanlık ihalelerine katılması yasaklanan Başak Eğitim Hizmetleri Ticaret Anonim Şirketi’ne yönelik olarak yasaklamanın dayanağı ve kapsamına ilişkinse 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu ve 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’na aykırılık gerekçe gösterildi.
NEDEN YASAKLANDIĞI MERAK KONUSU OLDU
Tarım ve Orman Bakanlığı ihalelerine katılması yasaklanan Başak Eğitim Hizmetleri Ticaret Anonim Şirketi’nden alınan şok kararla ilgili henüz açıklama gelmezken, kanuna aykırı hangi işlem ve uygulamalarda bulunduklarıysa ildeki eğitim camiasında da merak konusu oldu.
Aynı zamanda Aydın’ın ilk özel okulu olma özelliğine sahip Başak Koleji’ni 1991’de açarak ilde 33 yıldır eğitim alanında faaliyetlerini sürdüren Başak Eğitim Hizmetleri Tic. A.Ş. ile ilgili bakanlık ihalelerinden yasaklama kararı alınması, bazı soru işaretlerini de beraberinde getirdi.
Öte yandan Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’ndaki ‘Yasak fiil ve davranışlar’ şu şekilde sıralanıyor;
Madde 25- Sözleşmenin uygulanması sırasında aşağıda belirtilen fiil veya davranışlarda bulunmak yasaktır:
a) Hile, vaat, tehdit, nüfuz kullanma, çıkar sağlama, anlaşma, irtikap, rüşvet suretiyle veya başka yollarla sözleşmeye ilişkin işlemlere fesat karıştırmak veya buna teşebbüs etmek.
b) Sahte belge düzenlemek, kullanmak veya bunlara teşebbüs etmek.
c) Sözleşme konusu işin yapılması veya teslimi sırasında hileli malzeme, araç veya usuller kullanmak, fen ve sanat kurallarına aykırı, eksik, hatalı veya kusurlu imalat yapmak.
d) Taahhüdünü yerine getirirken idareye zarar vermek.
e) Bilgi ve deneyimini idarenin zararına kullanmak veya 29 uncu madde hükümlerine aykırı hareket etmek.
f) Mücbir sebepler dışında, ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak taahhüdünü yerine getirmemek.
g) Sözleşmenin 16’ncı madde hükmüne aykırı olarak devredilmesi veya devir alınması.