Aydın Hedef Gazetesi'nden Murat Tan'ın haberine göre; AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş’ın Çine’ye maden fakültesi açılması çağrısıyla ilgili de açıklama yapan Prof. Dr. Kent, gerekli çalışmaları başlatmalarının ardından Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) fakülte için dosya sunacaklarını belirtti.
Geçtiğimiz yıl Mart ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ADÜ Rektörü olarak atanan Prof. Dr. Bülent Kent, üniversite bünyesinde mali disiplinin sağlanması adına radikal hamlelere imza atarken, ilçelerdeki fakülte ve meslek yüksekokullarının işlevi ve daha çok tercih edilebilirliğinin artırılması için de düğmeye bastı.
İlk yerleştirme sonuçlarına göre yüzde 98.40 doluluk oranına ulaştıklarını ifade eden ve üniversitedeki çalışmalarına ilişkin Aydın Hedef Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, öncelikle kontenjanları aktif olmayan bazı programları kapatmaya başladıklarını ve programlardaki öğretim elemanlarını aktif bölümlere kaydırdıklarını belirtti. Aydın’daki meslek yüksekokullarında Türkiye’de daha çok ihtiyaç duyulan ara elemanlarla ilgili programlar açmayı hedeflediklerini kaydeden Prof. Dr. Bülent Kent, bu konuda önemli adımlar attıklarının da altını çizdi.
“ÇİNE’YE MADEN FAKÜLTESİ AÇILMASI İÇİN DEVREDEYİZ”
Madenler bakımından oldukça zengin bir ilçe olan Çine’de AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Savaş’ın maden fakültesi açılması çağrısına yönelik çalışmalar yaptıklarını ifade eden ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, “Aydın açısından baktığımızda, Çine’de maden fakültesi olmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Ancak fakültelerin açılması, bölümlerin açılması ve yüksekokulların kurulması da Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kararıyla yapılıyor. Biz Çine’de maden fakültesi açılması konusunda da gerekli çalışmalarımızı yapacağız. Bunun için devredeyiz. Çine maden alanında çok iyi bir konumda bulunuyor. Gerekli çalışmayı yapmamızın ardından dosyayı YÖK’e sunacağız. Eğer YÖK’te olumlu bir kanaat oluşursa bize Çine’de maden fakültesi açılması için gerekli izni verir. Biz de sonrasında inşallah gerekli girişimleri başlatırız” ifadelerini kullandı.
“AYDIN’IN NİTELİĞİNE UYMAYAN BÖLÜMLER KAPATILACAK”
İlçelerdeki meslek yüksekokullarına akademik yıl içinde ve sonrasında ziyaretlerini sürdürdüğüne değinen Prof. Dr. Kent, “Bölümlerimizi revize ederek tercih edilebilirliğin yanında öğrencilerimizin mezuniyetleri sonrasında işe yerleşme oranlarını arttıracak düzenlemeleri hayata geçirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunu yaparken, öğretim elemanlarımızı da daha efektif kullanabileceğimiz bölümlere kaydırıyoruz. Örneğin Germencik’e Aydın Meslek Yüksekokulu’nun (AYMES) bünyesinde yer alan teknik bölümlerin bir kısmını taşıdık. Orada bir sinerji ve çekim alanı oluşturmayı istiyoruz. 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Germencik Yamantürk MYO’da açılan ‘Elektrik’, ‘Elektronik Teknolojisi’, ‘Makine’, ‘Makine Resim ve Konstrüksiyon’, ‘Özel Güvenlik ve Koruma’ bölümleri ile birlikte 5 bölüm sayesinde 350 öğrenci öğrenim görmeye başlayacak. Tüm Üniversitede toplamda 5 bin 449 ön lisansa yerleşen öğrenci sayımızla birlikte doluluk oranımız yüzde 99.36’yı buldu” dedi.
“MARKA OLACAK BÖLÜMLER HAYATA GEÇİRMEK İSTİYORUZ”
“Bizim meslek yüksekokullarımıza yönelik önceliğimiz, Aydın’ın çok önemli bir noktada olduğu tarım, gıda alanları, teknik alanlar ve turizme yönelmektir” diyen Prof. Dr. Kent, “Sultanhisar MYO’da açılan ‘Seracılık’ ve Çine MYO’da açılan ‘Organik Tarım’ bölümleri bunlara birer örnektir. Ayrıca marka olacak bölümler de hayata geçirmek istiyoruz; Karacasu’da el sanatları bölümümüz var. Karacasu, Afrodisias Antik Kenti’nin de bulunduğu bir ilçemiz. Oradan değerli taşlar da çıkıyor. Biz buradaki el sanatlar bölümümüzü daha aktif hale getirmek istiyoruz. Öğrencilerin oraya da gelmesini istiyoruz. Yerel halk da bunu istiyor ve burs niteliğinde destek vermeye hazır. Bu tür programlarımızı artırmayı hedefliyoruz. Ezbere program açmak istemiyoruz. Ezbere açılan programları da kapatmak istiyoruz. Daha çok iş imkânı olan, piyasanın ihtiyacı olan programlar önceliğimiz” diye konuştu.
“GÜZEL İŞLERE İMZA ATMAYI HEDEFLİYORUZ”
Sosyal Hizmet Bölümü için de YÖK nezdinde girişimleri olduğunu vurgulayan Rektör Kent, “Şimdi baktığımızda Japonya ve Avrupa ülkelerinin sosyal güvenlik kurumları yaşlı nüfusun ihtiyacını karşılayamadığı iddia ediliyor. Örneğin, Japon devletinin yaşlı vatandaşları için Japonya dışında Japon Köyü kurma konusunda bir çalışma içerisinde olduğunu duyuyoruz. Türkiye’de özellikle sahil kasabalarımızda böyle bir köy kurulursa, bu bizim için iyi bir döviz kaynağı haline gelir. Keşke bu ‘Japon Köyü’ Aydın sınırları içerisinde hayata geçirilse ve biz bunlara gerekli hizmetleri sağlasak. Bu bakımdan yüzde 30 İngilizce ders verilen Sosyal Hizmet Bölümünün açılması da ara eleman yetişmesine de vesile olacaktır” dedi.
“ADÜ, AYDIN İÇİN HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRDIR”
İlk yerleştirme sonuçlarına göre ADÜ’nün yüzde 98.40 oranında doluluk oranına ulaştığını ifade eden Prof. Dr. Bülent Kent, ek yerleştirme sonrasında bu oranın yüzde 100’e ulaşacağını söyledi. Yaklaşık 10 bin öğrencinin Aydın’a geleceğini de vurgulayan ADÜ Rektörü Kent, “Şehir merkezi ve ilçelerle birlikte tüm kampüslerimizde 50 binin üzerinde öğrencimizle medeniyetimize katkı sağlamaya ve geleceği inşa etmeye devam edeceğiz. Aydın gibi iklimi sıcak, insanları samimi bir il de öğrenci yetiştirmek, bizler için çok kıymetli. Aydın’a gelecek öğrencilerimiz için de Aydın ve ADÜ çok kıymetli olacak. Aydın halkı misafirperverlikleriyle öğrencilerimizi konuk edecek ve inşallah okul hayatlarının sonrasında onları mesleklerine uğurlayacağız. Bizler, çok kısa sürede üniversitemizde önemli işleri gerçekleştirerek ADÜ’yü gerek yurt içinde gerekse uluslararası düzeyde belirli bir noktaya getirdik. Bundan sonrası için de çıtayı daha yukarılara taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz. Şehrimizin, ülkemizin ve medeniyetimizin inşasında ve ihyasında hep birlikte çalışıp daha ileriye medeniyetimizi taşıyacağız. Şehrin lokomotifi olarak ADÜ, üzerine düşen her platformda Aydın için her türlü desteğe hazırdır” ifadelerini kullandı.