Aydın Hedef Gazetesi'nden Murat Tan'ın haberine göre; Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından ilde halkın kültür varlığı envanterini derleme çalışması kapsamında önemli bir çalışmaya imza atıldı. İlçelere yapılan ziyaretlerde başta yaşlı vatandaşlar olmak üzere yöreyi iyi bilen kişilerle birebir görüşen Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ekipleri, ilde halen yaygın olarak kullanılan manileri derlemeye başladı. 

Saat: 09.05... Aydın'da hayat durdu Saat: 09.05... Aydın'da hayat durdu

Aydın’ın kültürel mirası için anlamlı seferberlik

BAZI MANİLER İLK KEZ KAYDA GEÇİRİLDİ

Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ekipleri, ilçelerde özellikle yaşlı vatandaşlarla birebir görüşerek halk kültürünün önemli bir parçası olan manileri derleyerek kayıt altına almak için hummalı çalışmaları sürdürürken, proje kapsamında ildeki ilçelere yapılan ziyaretlerde, halkın hafızasında saklanan kültürel varlıkların da özenle toplandığı bildirildi. Yöreyi iyi bilen ve özellikle bölgeye özgü gelenekleri sürdüren vatandaşlarla birebir görüşerek, eskiden beri söylenegelmiş manileri not eden ekipler, çalışma çerçevesinde son olarak Karpuzlu’da da birçok kişiyle görüşme gerçekleştirerek daha önce yazılı kayda geçmeyen bazı manilerin ilk kez kayda geçirilmesini sağladı. 

Aydın’ın kültürel mirası için anlamlı seferberlik

DUYARLI VATANDAŞLARDA KATKI BEKLENİYOR 

Çok yönlü olarak ilçelerde sürdürülen çalışmalara destek olan isimlerden biri de AK Parti Karpuzlu önceki dönem İlçe Başkanı Erdal Yıldız oldu. Yıldız, yöreye ait “Yol içinde böcekler / Şeker olsam yicekler / Sevmediğim oğlana / Beni zorla vercekler” şeklindeki bir maniyi boş bir kağıda yazarak ekiplerle paylaştı. Yıldız, ayrıca yöre kültürünü tanıtmak adına mani bilen vatandaşları anlamlı projeye katkı sağlamaya çağırırken kendisiyle ya da İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ekipleriyle iletişime geçmeleri için de çağrıda bulundu.

Aydın’ın kültürel mirası için anlamlı seferberlik

ÇEŞİTLİ YAYINLARLA HALKA SUNULACAK 

Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri çalışmanın kültürel mirası gelecek nesillere aktarmada büyük önem taşıdığını vurgularken, yerel halkın kültür envanterinin oluşturulması amacıyla yürütülen proje aynı zamanda Aydın’ın manevi değerlerini ve geleneksel halk kültürünü koruyup yaşatma noktasınd önemli bir adım olarak da göz doldurdu. 
Derleme çalışmasının ardından elde edilen maniler, ildeki kültürel hafızayı belgeleyerek Aydın'ın kültürel kimliğini daha da güçlendirmek amacıyla çeşitli yayınlarla halka sunulacak. 

Aydın’ın kültürel mirası için anlamlı seferberlik

AYDIN’A ÖZGÜ BAZI MANİLER

Aydın’da özgü olan ve geçtiğimiz yıllarda yapılan derleme çalışmaları sonucunda kayda geçirilen bazı manilerse şu şekilde; “Karşıda Aydın Dağı / Sevdiğimin saç bağı / Gel güzel sevişelim / Geçirmeden bu çağı. Evimiz var dırbızan / Gelen aylar ırmızan / Kak gidelim sevgilim / Anan buban duymadan. Pampır gelir Aydın’dan / Garlı dağın ardından / Yörük çoban ne bilir / Bu sevdanın dadından. Sevdiğim Nazillili / Hem güzel hem işveli / Böyle kızı almayan / Ya ahmaktır ya deli. Bağa girdim üzüme / Çubuk değdi gözüme / Benden utanan gızlar / Elek gersin yüzüne. Salının pazarında / Güzeller incir tartar / Aydın güzel memleket / Adamın ömrü artar. 

Kaynak: HABER MERKEZİ