Kormad Madencilik’in Aydın Söke’ye bağlı Karakaya ve Çavdar mahalleleri arasında bulunan kuvars madeni ocağının kapasite artışına ilişkin geçtiğimiz yıl mayıs ayında Aydın Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünce verien “ÇED Gerekli Değildir” kararı, mahalle sakinlerinden İhsan Garagöz ve Hüseyin Bilir tarafından açılan davayla yargıya taşındı. Davayla ilgili olarak Aydın 1. İdare Mahkemesi tarafından oy birliğiyle bilirkişi raporunun bir bütün halinde değerlendirilmesi sonrasında, ‘Proje sahasının yakın çevresindeki zeytinlik alanlara, dikili tarım alanlarına, çevre, toprak ve su rejimine olumsuz etki edecek olması nedeniyle dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşıldığı’ kararına varıldı.
KAMU YARARI YOK!
Dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunda, proje tanıtım dosyasındaki önemli eksiklere dikkat çekilirken, projenin çevresel etkilerinin en aza indirilmesi açısından yeterli olmadığına vurgu yapıldı.
Raporda ayrıca, projeyle ilgili olarak sahadan sıyrılma, kazılma, delme, patlatma yoluyla önemli miktarda malzeme alınarak yükleme ve taşıma etkinlikleri yapılacağı ve birçok yerde pasa ve stok alanları oluşturulacağı için söz konusu etkinliklerin yüzey ve yeraltı sularını olumsuz etkileme potansiyeli bulunduğundan kamu yararına olmadığına da vurgu yapıldı.
Raporda, kapasite artışı projesiyle sahadaki bitki örtüsünün kaldırılacağı ve yeterli önlem alınmadığı takdirde, arazinin eğimli olması nedeniyle erozyon tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceğinin de altı çizilirken, toprak ve su rejimine zarar verebileceği belirtildi. Ayrıca raporda, kapasite artışı için talep de bulunulan alanın 3 kilometrelik çevresinde kanunen mutlak korunması gereken dikili tarım alanlarıyla zeytinlik dikili tarım alan kullanımının olması nedeniyle, kesilecek ağaçların ve kaldırılacak orman örtüsü ve maki ile kızılçam ve fıstıkçamı florasından oluşan orman ekosistemine olası etkilerinin göz ardı edildiğine de dikkat çekildi.