Aydın’ın Efeler ilçesinde geçtiğimiz haftalarda bir okulda düzenlenen kermeste yedikleri tavuk pilavdan zehirlenen öğrenciler hastaneye kaldırılmıştı. Kamuoyunda ses getiren bu konu hakkında pek çok sendika başkanı da düşüncelerini ifade etmişti. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Şef Şenol Oğuz ve Diyetisyen Zehra Selli, tavuğun iyi pişmesi gerektiğine vurgu yaptı. Sıcak havalarda tavuğun hızla tüketilmesine değinen Şenol Oğuz, dışarıda tavuk tüketildiği zaman sirkülasyonu hızlı olan yerlerden tüketilmesine dikkat çekti. Tavuk zehirlenmesi belirtilerini sıralayan Zehra Selli, bu belirtilerin karın ağrısı ve krampları, mide bulantısı, kusma özellikle yeşil renkte kusma, ishal, iştahsızlık, bazı vakalarda hafif ateş, baş ağrısı olduğunu anlattı.
“AZ PİŞMİŞ TAVUK GIDA ZEHİRLENMESİNE YOL AÇAR”
Tavuğun pişirme zamanının önemini vurgulayan Şenol Oğuz, “Kümes hayvanlarında az pişmiş diye bir durum yoktur. Az pişmiş yaparsanız zaten gıda zehirlenmesine ulaşırsınız. Tavuğun yanında tükettiğiniz salata, soğansı, rokalı bir ürünlerde bile dahil olmak üzere az pişmişte tavuk zehirleme yapabilir. Bu olayları aşabilmek için tanınmış ve sirkülasyonu çok hızlı yerlerden tavuk tüketilmesi gerekmektedir. Sirkülasyonu hızlı olduğu için sürekli taze tavuklar tüketilir. Ülkemizde zaten bütün tavuklarda ilaçlama olduğu için büyütme seviyesi ve kesim süresi 40 güne ulaştığı için doğal olaraktan hızlı büyüme ve hızlı etlendirme dediğimiz yöntemi kullanılmaktan kesime sokuyorlar. Doğal olarak bu da dolaplarda tezgahlarda raf ömrünün 2 gün olması gerekli olduğunu ortaya çıkarıyor. Çoğu firmalar ambalajın üstünde 8 gün 10 gün tarih barkodunu atar. Ülkemizde genelde sıcak olan bölgelerde tavuğun ömrü 2 gündür. Paketlenmiş dolapta duran tavuk dahil olmak üzere 2 günden sonrasında üstünde sarı sarı ve beyaz beyaz tortulanma oluşturur. Yani bu şekilde tavuklarımızı marketten ya da biz zincir firmadan tedarik ederken rengine, dokusuna, kokusuna bakaraktan alırsak sağlıklı bir şekilde tavuk yemiş oluruz. Sıcak havalarda tavuk dediğim gibi koruma yöntemi hızlı tüketmektir. Yani tüketeceğimiz kadarına ulaşabilmektir. Biliyorsunuz her şeyin fazlası zarar. Muhafaza etme şekli soslu muhafaza etme şekli restoranlarda farklıdır” dedi.
“TAVUĞU İKİ GÜN İÇERİSİNDE TÜKETMENİZ GEREKLİ”
Tavuğun zehirli olmaması için doğru muhafazanın nasıl olması gerektiğine değinen Oğuz, “Tavuğun hava almamasını sağlayacaksınız. Soslama işlemi yaptıktan sonrasında biz kendi bölümümüzde mayalama deriz. Soslamadan sonrasında mayalamasını yaparız. Ondan sonrasında servise sokarız. Evde bunu hava almayacak şekilde diğer ürünlere kokusu ve dolabın içerisinde kokusunu salmayacak şekilde marinasyon yapıp saklayabiliriz ya da direkt dondurabiliriz. Bu şekilde de olabilir ama yine dondurduğunuz zaman da tavuğun tarihi geçer. Bu sürede siz çıkartırsınız. ‘Bu zaten dolaptaydı, dondurucudaydı’ deyip de taze diye yerseniz zaten zehirlenme olasılığına karşı hiçbir şey almamış olursunuz. Yani şöyle tavuğu aldığımız zaman 2 gün içerisinde tüketmemiz gerekiyor. Doğal olarak tarihe vurulmuş bir ürünü 10 gün beklettiğiniz zaman, tarih geçtiği zaman tekrardan taze olmuyor” ifadelerini kullandı.
“BİLDİĞİMİZ YERDEN TAVUK TÜKETMELİYİZ”
Tüketilen tavuğun bilinen firmalardan tüketilmesinin altını çizen Şenol Oğuz, “Dışarıda tavuk tüketiyorsak sirkülasyonu çok hızlı bir yerden tüketmemiz lazım. Bildiğimiz yerlerden tüketmemiz lazım. Şu firma yeni açılmış tavuğun pişmiş kilo fiyatını şu kadar veriyor diyerekten eğer bir ilerleme kendimizde kaydedersek doğal olarak can sağlığımızı hiçe saymış oluyoruz. Bilinmiş, tanınmış firmalardan tüketelim. Gerçekten marka olmuş, çiğ tavuk satan firmalardan tüketelim. Günlük tavuğu taze gelen firmalardan tavuklarımızı alalım” şeklinde konuştu.
“TAVUĞU KESİNLİKLE YIKAMAYIN”
Tavuğun stok yapılmasının doğru olmadığını dile getiren Diyetisyen Zehra Selli, “Omega-3 içeriği yüksek olduğu için sağlıklı beslenme için haftada en az 2 kez tavuk etinin tüketilmesi iyi bir seçenektir ve kesinlikle tüketilmesi önerilmelidir. Veteriner kontrolünden geçmiş etler tüketilmelidir. Kaçak kesilmiş etler hastalık etkenlerini taşıyabilir, iyice pişirildikten sonra tüketilmelidir. Alışveriş yaparken tavuğun çözünmemesi için en son alın ve eve gelene kadar çözündüyse tekrar dondurmadan tüketin. Tavuğu stok yapmak doğru değil. Tüketeceğiniz kadar alın ve tüketeceğiniz kadarını çözdürün. Sanılanın aksinde pişirmeden önce tavuğu kesinlikle yıkamayın. Bu bakterilerin dağılmasına sebep olacaktır. Tavuğun kesme tahtası diğer besinlerden ayrı olmalıdır” sözlerini kaydetti.
“ÇÖZDÜRDÜĞÜNÜZ ETİN TAMAMINI KULLANIN”
Tavuğu çözdürdükten sonra tekrardan dondurulmaması gerektiğini vurgulayan Selli, şu ifadeleri kullandı: “Donmuş tavuk etini çözdürme işlemini oda sıcaklığında ya da suyun içinde yapmayın. Çözdürme buzdolabında ya da mikrodalga fırında yapılmalıdır. Aksi durumda tavuk etinizin tamamı çözünene kadar eriyen kısmında mikroorganizmalar gelişir. Çözdürdüğünüz etin tamamını kullanın. Derin dondurucuya tekrar geri kaldırmayın. Çok iyi pişirin. Etin iç bölümü kırmızı ya da kanlı görüntülü olmamalıdır. Tavuk etiniz çok iyi pişerse, hastalık yapıcı mikroorganizmalar da ölür. Pişmiş tavuk etini buzdolabında 2-3 gün muhafaza edebilirsiniz. Tavuk yemeğinizi hızlı bir şekilde oda sıcaklığına getirerek buzdolabına kaldırın. Oda sıcaklığına gelme süresi 2 saati, yaz aylarında ise 1 saati geçmemelidir. Isıtırken sadece yiyeceğiniz kadarını çıkartıp ısıtın.”