Aydın Hedef Gazetesi'nden Özge Çümlek'in haberine göre; Aydın Söke’ye bağlı Akçakonak Mahallesi yakınında bulunan ENT Söke Madencilik Şirketi'ne ait maden ocağı kapasitesinin artırılmasına yönelik planlanan proje çerçevesinde, 20 Mart 2025 tarihinde saat 13.00'te Akçakonak Mahallesi'nde ÇED toplantısı düzenlenmişti. 2. grup maden kalker ocağı, kırma eleme kapasite artışı, asfalt patent tesisi, hazır beton tesisi ve parke tesisi alan artışı projelerinin de dahil olduğu bu toplantı, köy muhtarlığı tarafından duyurulmamıştı.
Toplantıda vatandaşlara detaylı bilgilendirme yapılmadığı öne sürülürken kahvehanede toplanan vatandaşlardan imza alınarak ÇED sürecinin onaylatıldığı belirtildi. Durumun köy içerisinde duyulmasının ardından vatandaşlar, tepki göstermek amacıyla harekete geçti.
Aydın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından ÇED toplantısının yapıldığını öğrenen köylüler, bir itiraz komitesi oluşturarak toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya köy sakinleri tarafından yoğun katılım gösterildi. Hazırlanan itiraz dilekçeleri imzaya açıldı.
AVUKATLAR SÜRECİ ANLATTI
Akçakonak Mahallesi'nden avukat Masum Akbaş ve Abdulkadir Akbaş, mevcut madenin köyde bulunan zeytinliklere, hayvan çiftliklerine ve yaşam alanlarına zarar verdiğini kaydetti. Patlatılan dinamitlerin çıkardığı toz ve duman sebebiyle birçok kez şikayette bulunmalarına rağmen geri dönüt alınmadığını aktaran avukatlar, yeni kapasite artışının köyün mera alanlarını ve zeytinliklerini kapsayacağını da söyledi. Gerçekleştirilmesi planlanan projenin köy yerleşimine 300 metre yakınlığına kadar geleceği aktarılarak, ÇED sürecine itiraz edilmesi gerektiği de belirtildi.
KÖY SAKİNLERİNİN SABRI KALMADI
Köy sakinleri, toplantıya katılan köy muhtarı Cemal Karaman'a "ÇED toplantısını neden duyurmadın?" sorusunu yöneltti. Karaman, soruya karşılık yetkililerin ne için geldiklerini bilmediğini, ağırlamak için taziye evini değil, köy kahvesini tercih ettiğini dile getirdi. Muhtarın cevabından tatmin olmayan köy sakinleri, projeye karşı hazırlanan itiraz dilekçesini imzalaması için ısrar etti. Madenin yakınında yaşayan vatandaşlar, toz ve dumandan rahatsız olduklarını dile getirerek bir dinamit daha patlatılmasına razı olmayacaklarını kaydetti.
SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAKLAR
Toplantı sonucunda hazırlanan dilekçeler imzalanırken alınan kararla birlikte, 2-3 gün içerisinde köyde imza toplama sürecinin tamamlanacağı, dilekçelerin yetkili mercilere teslim edileceği ve sürecin yakından takip edileceği belirtildi.