Aydın’da Efeler Belediyesince 2020 yılı başlarında başlatılan hidrojen sülfür ölçümü, yeni dönemde de periyodik olarak sürdürülüyor. Efeler önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay’ın, ilçeyi çevreleyen JES’lere ait bacalardan çıkan hidrojen sülfür oranının ölçülmesi amacıyla yurtdışından özel getirttiği ölçüm cihazı sayesinde yaklaşık 4 yıldan bu yana düzenli olarak ilçedeki hava kalitesi verileri kayıt altına alınıyor. Efeler Belediyesi tarafından yeni dönemde de devam eden ölçümlerin sonuçlarıysa belediyeye ait internet sitesinde de güncel olarak kamuoyuyla paylaşılıyor.
SINIR DEĞERİN ÇOK ÜZERİNDE
Son olarak Mayıs ayı içinde Efeler’e bağlı İmamköy, Pınardere, Zafer, Girne, Fatih, Köprülü-Veysipaşa, Ata ve Mimar Sinan mahallelerinde, toplamda 14 kez ayrı ayrı yapılan güncel ölçüm sonuçlarına da belediyenin resmi internet sitesinde yer verildi. Hidrojen sülfürle ilgili yönetmelik kapsamındaki kısa vade sınır değer 20 µg/m³ olarak bilinirken, Efeler’deki bazı mahallelerde 4 saatliğine yapılan bazı ölçüm sonuçlarınınsa sınır değerin çok üzerinde olduğu gözlemlendi.
EN YÜKSEK DEĞER DİKKAT ÇEKİCİ BULUNDU
Kamuoyuyla paylaşılan verilere göre, İmamköy’de 23 Mayıs günü ölçülen maksimum değer 45,636 µg/m³, 15 Mayıs’ta ölçülen maksimum değer 41,824 µg/m³ ve 7 Mayıs’ta ölçülen maksimum değerse 66,626 µg/m³ olarak göstergelere yansıdı.
Yine Pınardere’de 22 Mayıs’taki ölçülen maksimum değer 27,755 µg/m³, Zafer Mahallesi’nde 17 Mayıs’taki ölçülen maksimum değer 27,684 µg/m³, 2 Mayıs’ta ölçülen maksimum değer 32,504 µg/m³, Köprülü-Veysipaşa Mahallesi’nde 8 Mayıs’ta ölçülen maksimum değer de 33,824 µg/m³ olarak sınır değerin üzerinde çıktı. Ayrıca Fatih Mahallesi’nde 14 Mayıs’ta ölçülen maksimum değer 30,655 µg/m³ olarak açıklanırken, 13 Mayıs’taki ölçülen maksimum değerinse 33,803 µg/m³ olduğu bildirildi.
JESLERİN EMİSYON SINIRI DAHA DA DÜŞÜRÜLMELİ
Mayıs ayı içinde en yüksek ölçülen maksimum değer, 7 Mayıs günü İmamköy’de 66,626 µg/m³ olarak dikkati çekerken, Efeler’deki hidrojen sülfür konsantrasyonu seviyesinin 4 saatlik ölçümünden çıkan sonuçlar, havadaki sınır değere göre kirliliğin ne düzeyde olduğunu da açığa çıkardı. Yönetmelikte yer alan ve Dünya Sağlık Örgütü’nün de belirlediği sağlık koruma sınır değerlerinin üzerinde çıkan sonuçlar, Efeler’i çepeçevre kuşatan JES’lerin çevreye ve insan sağlığına karşı sorumsuzluğunu bir kez daha açık seçik ortaya koyarken, yeterli düzeyde denetlenip denetlenmediği sorularını da beraberinde getirdi. JES’lerin hidrojen sülfür emisyon salımının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2020’de sınırlandırıldığı bilinirken, ildeki emisyon sınırının daha da düşürülmesinin gerekliliği de yeniden akıllarda yer etti.
JES DENETİMLERİ SIKLAŞTIRILMALI
Öte yandan konuyla ilgili olarak görüş belirten uzmanlar, havadaki kısa vade sınır değerin 3 kat üzerinde olan 66,626 µg/m³ hidrojen sülfür seviyesinin, insan sağlığı için ciddi risk oluşturabilecek derecede yüksek olduğunu belirtirken, hassas gruplar için de potansiyel sağlık riskleri taşıyabileceğine vurgu yaptı. Yapılan 4 saatlik ölçümde hidrojen sülfür seviyesinin 66,626 µg/m³ olmasını, ilk bakışta oldukça endişe verici bir durum olarak değerlendiren uzmanlar, yetkililerin soruna karşı gerekli önlemleri almaları ve JES’lere yönelik denetimlerin ivedilikle sıklaştırılması çağrısında bulundu.
Efeler Yılmazköy’de 5 Mayıs 2020 tarihinde yapılan hidrojen sülfür ölçümünde de 232 µg/m³ değere ulaşıldığı gözlemlenmiş, Efeler Belediyesi ekiplerince ilgili jeotermal şirketi hakkında tutanak tutulmuştu.