Aydın Hedef Gazetesi'nden Murat Tan'ın haberine göre; Geçtiğimiz Ağustos ayında Koçarlı’daki çam fıstığı üreticileriyle bir araya gelen CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, sorun ve taleplere yönelik TBMM’ye yazılı soru önergesi sundu. Karakoz önergesinde, “Aydın Çam Fıstığı”nm korunması ve marka değerinin artması adına yapılan çalışmalarla birlikte Bakanlığın bu kadar değerli bir ürünü görmezden gelmesi ve tarımsal ürün kapsamına almamasının gerekçelerini de sordu. Karakoz’a cevap veren Bakan Yumaklı, 2025-2027 yıllarını kapsayan 3 yıllık bitkisel üretim yeni destekleme modeliyle artık çam fıstığı üreticilerinin de temel destekten yararlandırılacağını açıkladı.
“ÜRETİMİNİN ARTIRILMASI HEDEFLENİYOR”
Açıklamasında, çam fıstığı olarak adlandıran değerli gıda maddesinin fıstıkçamının tohumu olduğunu belirten Yumaklı, “Akdeniz iklim kuşağında doğal ve yapay ormanlar kuran fıstık çamı, geniş tepeli ve kazık kök sistemine sahip ibreli bir orman ağacı türüdür. Fıstık çamının bir orman ağacı olması, yayılış alanlarının büyük bir kısmının devlet ormanlarında yer alması nedeniyle, fıstık çamı tohumları önemli bir odun dışı orman ürünü olarak değerlendirilmektedir. Bu kapsamda, "Ormanların Ürettiği Mal ve Hizmetlerden Toplumun Optimum Düzeyde Faydalanmasını Sağlamak" stratejik amacı altında yer alan odun dışı orman ürün çeşitliliği ve üretiminin artırılması hedefine uygun olarak envanter ve planlama çalışmaları yapılmaktadır.
Uzman mühendislerden oluşturulan "Planlama Heyetleri" tarafından orman alanlarından elde edilen envanter verilerine dayanarak sürdürülebilir kullanımları için faydalanma planları hazırlanmaktadır. Devlet ormanlarında yapılacak her nevi odun dışı orman ürün üretimi, üretimin yapılacağı yer için hazırlanmış olan odun dışı ürün faydalanma planı, amenajman ve silvikültürel planları göz önünde bulundurularak, 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 27, 37 ve 40'ıncı maddelerine göre gerçekleştirilmektedir” dedi.
“AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR”
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kozalak verimini artırıcı dal budamaları, silvikültürel müdahaleler ve periyodik ağaçlandırma çalışmaları yaptığına değinen Yumaklı, “Bu kapsamda; Fıstıkçamı sahalarındaki esas ürünün çam fıstığı olduğu dikkate alınarak, meyve verimini artırmak için fazla ısı ve ışık alacak kapalılık sağlanmakta, bu sahalarda verimi olumsuz etkileyecek bitki ve ağaççıklar temizlenmektedir. Meyve veriminin artırılması için budamalar yapılmaktadır. Genç meşçerelerde, gençlik ve sıklık bakımı yapılmakta, hastalıklı, yaralı ve kusurlu gövdeler sahadan çıkarılarak sağlıklı fertlerin gelişimleri sağlanmaktadır” ifadelerine değindi.
YENİ DESTEKLEME MODELİ KAPSAMINA ALINDI
Bakan Yumaklı çam fıstığının yeni desteklemelerden yararlandırılacağını belirttiği açıklamasını şu ifadelerle noktaladı; “Odun dışı orman ürünlerinin üretim, satış, iş ve işlemleri, Orman Kanunu, yönetmelikler ve tebliğlerde belirtilen esaslar çerçevesinde yürütülmektedir. Tarife bedelleri, her sene 294 sayılı Tebliğ ile yayınlanmaktadır. Tarife bedeli ile yapılan satışlar, orman köylümüzün ekonomisine ilk hak sahibi olarak önemli katkılar sağlamaktadır. Çam fıstığı üreticileri mazot gübre, organik-organomineral gübre desteği, organik tarım, küçük aile işletmesi ve iyi tarım desteklemelerinden yararlanmaktadır. Ayrıca üretim planlaması ile ilişkilendirilmiş 2025-2027 yıllarını kapsayan üç yıllık bitkisel üretim yeni destekleme modelinde ise temel destekten faydalanabilecektir”