Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, uzman ekipler tarafından üretici ortaklardan alınan saha verileri doğrultusunda hesaplamaların yapıldığını aktardı.
34,20 TL Olarak Hesap Edildi
Zeytinde üreticileri hasat heyecanı sararken, Marmarabirlik 1 kilogram zeytinin hasat dönemine kadar üretim maliyetini hesaplayarak kamuoyuna duyurdu. Yapılan maliyet hesaplamalarında 10 dönüm ve 250 ağaç üzerinden düşünüldüğünde ve değerlendirme yapıldığında; gübreleme bedeli 19 bin 800 TL, budama 25 bin TL, ilaçlama 26 bin TL, sulama 20 bin TL, akaryakıt 25 bin TL, hasat 99 bin TL, amortisman 10 bin TL olarak belirlendi. Masraflar toplamının yüzde 45 üzerinden faiz gideri 48 bin 800 olmak üzere, 1 kg zeytinin ortalama maliyeti toplamda 34,20 TL olarak hesap edildi. 10 dönüm zeytinlik için toplam gider ise 273 bin 600 TL olarak açıklandı.
Verimlilik Artışına İşaret Etti
Asa, geçen yıla oranla ağaç başına verimlilik artışının yüzde 100 olduğunu dile getirdi. Asa, “Ağaç başına verimlilik arttıkça kg başına maliyet düşer. Ortalama alım fiyatı kalibreden kaynaklı aşağı düşse de ağaç başına verimlilik sebebi ile gelir artmış olur. Bu yılki hesaplamalara göre de dönüm başı ortalama verimi 800 kg olarak değerlendiriyoruz. Tüm masrafları hesapladığımızda 1 kilogram zeytinin maliyetinin de 34,20 TL olduğunu tespit ettik” ifadelerini kullandı.
Piyasada Olumsuz Algı İddiası!
Başkan Asa, zeytinin kilogram maliyeti üzerinden piyasada olumsuz algı oluşturulmak istendiğini de savundu. Asa, şunları kaydetti: "Çok basit bir hesap yapmak gerekirse; zeytin az olunca ağaç başına verimlilik az olur, dönüm başı maliyeti yüksek olur. Zeytin çok olunca ağaç başı verimlilik artar, dönüm başına maliyet de azalır. Haliyle 1 kilogram zeytinin maliyeti de düşer. Bu mantık ve hesaplama herkes tarafından iyi bilinmektedir. Ağaç başına alınacak verimi belirtmeden, kaç dönüm üzerinden hesap yapıldığı belirtilmeden yapılan maliyet açıklamaları gerçekle örtüşmez. Marmarabirlik teknik ekiplerimiz tarafından sahadan aldığımız verileri değerlendirerek bir maliyet hesabı ortaya koyar ve üreticiyi mağdur etmeyecek politikalarla hareket ederiz."
Öte yandan 16 Eylül tarihi itibariyle başlayan rekolte beyan alımlarının 16 Ekim mesai saati bitiminde sona ereceği aktarıldı.