Aydın’ın Madran Dağı eteklerinde kurulan Bozdoğan, tarihi yapı ve doğal güzellikleri bünyesinde bulunduran ilçelerden biri... Bulunduğu bölge dolayısıyla önemli bir yere sahip Bozdoğan’ın hem tarih hem de kültürel açıdan zengin olduğu biliniyor. Bozdoğan eski bir yerleşim olmasının yanı sıra, sınırlarında Yunan, Selçuk ve Osmanlı dönemlerine ait çeşitli izler taşıyor. Bilinen ve yazılı olan tarihi 13. yüzyılda başlayan ilçenin adı ise, iki rivayete dayanıyor.

KESİN BİLGİ YOK
Bozdoğan isminin kaynağı kesin olmamakla birlikte farklı tahminler ortaya atılıyor. İki rivayete dayandırılan Bozdoğan adının, beylik isimlerinden ve geçmişte o bölgede kullanılan ilkel silahtan geldiği tahmin ediliyor.

BİRİNCİ RİVAYET BEYLİK ADI
1000'li yıllarda Anadolu’ya gelen Oğuz akıncılarının kolu olan "Boz” ve "Doğan” grubu yerleşiyor. Yerleştikleri bölgeye de isimlerini veriyor. Bozdoğan, bu rivayete göre Oğuzlar'a ait iki koldan adını alıyor.

DİĞER RİVAYET SİLAH
Bölgeye gelen Oğuz boyunun o dönemde kullanılan önemli savaş silahına “Bozdoğan” deniyor. Oldukça hafif, ağaç saplı, pirinç ya da demirden oluşan "Bozdoğanlar" silahının yaygın olarak kullanılmasının, ilçeye bugünkü "Bozdoğan" adını verdiği rivayet ediliyor.

Öte yandan Bozdoğan adının, Boz Bey ile Doğan Bey'in liderliğinde kurulan "Bozdoğanlı” aşiretinden geldiği en kuvvetli rivayetler arasında yer alıyor.

Kaynak: Haber Merkezi