Umurlu Mahallesi’nde kuyu kokoreci yapan Samet Yüz, kuyu kokoreci 2014 yılında ilk defa kendisinin yaptığını belirtti. Aydın’ın meşhur Kuyu Kebabı’ndan esinlendiğini dile getiren Yüz, vatandaşların bu lezzete ilgi duyduğunu ifade etti. Kuyuda pişen kokorecin diğerlerine göre farklı olduğunu söyleyen kuyuda pişince etin her tarafının eşit bir şekilde piştiğini anlattı. Türkiye’nin her yerinden müşterisi olduğunu aktaran Samet Yüz, işletmesinin yol kenarında olmasının kendisine avantaj sağladığını kaydetti.
“İLK BİZ YAPTIK”
11 yıldır bu işi yaptığını anlatan Samet Yüz, “Kokoreci ilk başta herkesin yaptığı gibi şişte yapmaya başladık. Aydın’ın meşhur kuyu kebabından esinlenerek kokorecin de kuyuda yapılabileceğini düşündük. 2014’ün Ağustos ayında Türkiye’de ilk defa kuyuda kokoreci yapmaya başladık. Daha önce de kuyu tandır yapanlar sadece kuzunun bağırsağını atıyordu ama kokoreç olarak ilk biz yaptık. Kokorecin sarımı bize ait, kendimiz sarıyoruz. Kuyuda meşe odununda yaklaşık iki buçuk saat boyunca pişiriyoruz” dedi.
“MÜŞTERİLERİMİZİN YÜZDE 70’İ AYDIN DIŞINDAN”
İnsanların talebinin yoğun olduğunu anlatan Yüz, “İlk başladığımızda insanlar kuyu kokoreci nasıl oluyor, tadı nasıldır diye merak etti. İşletmemizin yol kenarında olması da bize avantaj sağlıyor. Müşterilerimizin yaklaşık yüzde 70’i Aydın dışından oluyor. İzmir, Ankara yani Türkiye’nin her yerinden müşterilerimiz oluyor. Özellikle yaz aylarında yurt dışından gelen gurbetçi müşterilerimiz uğruyor. Çünkü onlar yurt dışında kokoreci özleyip geliyorlar” ifadelerini kullandı.
“HOMOJENİZE BİR ŞEKİLDE PİŞİYOR”
Kuyu kokorecin diğer kokoreçlerden farkını da anlatan Yüz, “Kuyuda piştiği için homojenize bir şekilde pişiyor. Kokorecin her tarafı aynı şekilde pişiyor. Fazla yağı, istenmeyen yağı kendisi kuyunun içine atıyor. Tam pişiyor, lokum kıvamında oluyor. Diğer kokoreçlere göre maliyet tabii ki daha fazla çünkü kuyuda olduğu için bunun bir fire oranı var. Yaklaşık yüzde 50'den fazla, yüzde 60'a yakın kuyuda fire veriyor. Fire verdiği zaman da büyük bir oranda maliyet farkı çıkıyor. Kuyuda ayrı pişiriyorsunuz. Sonra burada ızgarada ayrı ısıtıyoruz bu da ayrı bir maliyet çıkarıyor.” dedi.