Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Türker Kocakahya'nın haberine göre; Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Berent Dişcigil, abdominal aort anevrizması ile ilgili bilgi verdi. Abdominal aort anevrizmasının, aortun karın bölgesindeki genişleme ve balonlaşması durumunu ifade ettiğini belirten Dişçigil, “Aort, kalpten çıkan ve tüm vücuda kan taşıyan ana atardamardır ve göğüs bölgesinden geçerek karın bölgesine ulaştığında genişleme eğilimi gösterebilir. Aortun duvarı inceldiğinde, balonlaşarak anevrizma oluşabilir. Bu durum tedavi edilmezse, aortun yırtılması ve ciddi iç kanamalara yol açması riski taşır” dedi.
“DÜZENLİ ULTRASON TARAMALARI YAPTIRMALARI ÖNERİLMEKTEDİR”
Abdominal aort anevrizması genellikle 65 yaş ve üzerindeki bireylerde görüldüğünü ve erkeklerde daha sık rastlandığını kaydeden Dişçigil, “Sigara içmiş veya ailesinde aort anevrizması öyküsü bulunan kişilerin, bu riskten korunmak için düzenli ultrason taramaları yaptırmaları önerilmektedir. Belirtiler genellikle yavaş bir şekilde gelişir ve ilk belirti damarın yırtılması olabilir. Göbek çevresinde nabız veren kitle ve sırt ağrısı durumlarında acil olarak kalp damar cerrahisine başvurulması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
“CERRAHİ MÜDAHALE GEREKTİRİR”
Küçük çaplı aort anevrizmalarının, düzenli kontroller ve yaşam tarzı değişiklikleri ile izlenebildiğinin altını çizen Dişçigil, “Ancak, çapı 5 cm'yi aşan veya hızla büyüyen anevrizmalar cerrahi müdahale gerektirir. Hastanemizin Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği, 25 yıldır açık cerrahi ve endovasküler kapalı cerrahi yöntemlerini başarıyla uygulamaktadır” ifadelerine yer verdi.