Aydın Hedef Gazetesi'nden Özge Çümlek'in haberine göre; Aydın Karacasu’da miras mesleklerin başında gelen ve ilçedeki birçok vatandaşın geçim kaynağı olan çömlekçilik, usta-çırak ilişkisini yaşatan nadir mesleklerden birisi olarak da biliniyor.
İlçede usta-çırak ilişkisini yaşayan ve ‘son çırak’ olarak vazifesini yerine getirip 15-16 yaşlarında mesleğe atılan 37 yaşındaki Adem Akkın; 21 yıllık mesleğini ilk günkü heyecanla yapmaya devam ediyor.
BU TOPRAK DÜNYADA 2 YERDE BULUNUYOR
Yapılan çömleklerde kullanılan toprağın özelliği hakkında konuşan Akkın, “Çömlekleri, kırmızı kil dediğimiz topraktan yapıyoruz. Bu toprağın ülkemizde tek ruhsatlı olduğu yer Karacasu’dur. Dünyada ise Karacasu hariç sadece İtalya’da bulunuyor. Bu toprağın özelliği hammaddesinde barındırdığı demir oksidinin yüksekliği” ifadelerini kullandı.
TOPRAK NASIL ÇÖMLEĞE DÖNÜŞÜYOR?
Belediyeden temin ettikleri toprağın çömleğe dönüşme sürecini anlatan Akkın, “Toprağı önce atölyemizde süzüp eleyerek işleme sürecini başlatıyoruz. Ürünümüz, kıvamına gelene kadar sucuk makinesinden geçiriyoruz. Ardından, ürüne göre parçaları ayırıp yoğuruyoruz ve çarkta şekillendirmeye başlıyoruz. Yaz aylarında 3-4 günde, kış aylarında ise 15 günde kuruma işlemi tamamlanıyor. Kuruma süreci bittikten sonra, ateşte pişirip, ürünümüzü paketlemeye hazır hale getiriyoruz” diye konuştu.
"SAĞLIK AÇISINDAN ÇOK FAYDALI"
Ülkemizde çömleklere olan rağbetin günden güne azaldığını dile getiren Akkın, “Bu çömlekler, sağlık açısından çok faydalı. Yapıldığı toprak nedeniyle de yurt dışından çok rağbet görüyor. Fakat aynı şey Türkiye’de geçerli değil. İnsanlar artık çömlekleri tercih etmiyor” dedi.
ÇIRAK YETİŞMİYOR
İlçede çömlek ustalarının sayısının her geçen yıl azaldığını vurgulayan Akkın, “İlçede birçok çömlek ustamız var fakat çoğu yaşlandı. Meslekte devamlılık için yeni ustalar yetiştirmek şart. Fakat ilçede en genç usta ve son çırak benim. Çömlek ustalarımızın sayıları git gide azalıyor. Bu mesleğe yönelim olmadığı için çırak da yetiştiremiyoruz ” ifadelerini kullandı.