ADÜ Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Cemil Zencir ve Dr. Öğr. Üyesi Sevil Gülaştı, Türkiye’de ilk kez uygulanan bir yöntemle, kalbe kadar ulaşan yabancı cismi ameliyatsız olarak çıkardı. Hastanın durumu hakkında bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Sevil Gülaştı, daha önce kifoplasti-vertebroplasti işlemi geçiren hastanın kullanılan dolgu maddesinin (sement) damarlara sızarak pulmoner emboliye neden olduğunu ve bunun hayati risk taşıyan ciddi bir durum oluşturduğunu belirtti. Gülaştı, "Hastamız tekrarlayan nefes darlığı şikayetiyle sık sık acil servise başvuruyordu. Yapılan tetkiklerde vertebroplastide kullanılan polimetilmetakrilat maddesinin toplardamarlara sızarak kalbe kadar ulaştığını tespit ettik. Bu durumun tekrarlayan pulmoner embolilere neden olması üzerine hastayı multidisipliner bir yaklaşımla değerlendirdik" dedi.
“TEK PARÇA HALİNDE ÇIKARDIK”
İlk aşamada cerrahi yöntem düşünülse de, hastanın yüksek risk taşıması nedeniyle Doç. Dr. Cemil Zencir tarafından özel olarak modifiye edilen bir kateter ile sağ boyun toplardamarından girilerek yabancı cismin kapalı yöntemle çıkarılmasına karar verildi. Doç.Dr. Cemil Zencir, "Hastamızın durumu birçok branşla değerlendirildi. Bu tür girişimlerde hastanın güvenliği önceliklidir. Sementin mukavemet gücünü değerlendirdikten sonra uygun yöntemi belirledik ve kapalı bir teknikle tek parça halinde çıkardık" dedi.
“HEPSİNE MİNNETTARIM”
Operasyon sonrası hızla iyileşerek iki gün içinde taburcu olan hasta, kendisini sağlığına kavuşturan doktorlarına teşekkür ederek, "Hastaneye başvurdum ve doktorlarımız hemen müdahale ederek beni sağlığıma kavuşturdular. Burada doktorlarım benimle çok yakından ilgilendi. Uyguladıkları yöntem sayesinde kısa sürede sağlığıma kavuştum. Hepsine minnettarım, Allah onlardan razı olsun" ifadelerini kullandı.
Konuyla ilgili ADÜ Hastanesi’nin sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşımında, “Bu önemli girişim, bilindiği kadarıyla Türkiye’de ilk kez hastanemizde başarıyla gerçekleştirildi. Hızlı ve etkili müdahale ile hasta sağlığına kavuşurken, bu yenilikçi yöntem tıbbi gelişmelere önemli bir katkı sundu” sözlerine yer verildi.