Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Özge Çümlek'in haberine göre; Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arzu Cengiz, diferansiye tiroid kanserlerinin tedavisinde kullanılan radyoaktif iyot (atom) tedavisi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Doç. Dr. Cengiz, bu tedavi yönteminin, ameliyat sonrası kalan tiroid dokusunu hedef alarak kanserin yeniden nüks etmesini engellemeyi amaçladığını belirtti.
“1 CM ÜZERİ TÜMÖRLERİ OLANLARA UYGULANIYOR”
Doç. Dr. Cengiz, tiroid bezinin iyot kullanma özelliğinden faydalanan tedavinin, radyoaktif iyodun yaydığı beta ışınlarıyla kanser hücrelerini yok etmeyi hedeflediğini belirtti. Doç. Dr. Cengiz, özellikle 1 cm üzeri tümörleri olan hastalara bu tedavinin uygulandığını belirtirken, daha küçük tümörlerde tedavi kararının nüks riski göz önüne alınarak verildiğini ifade etti.
“TEDAVİ SIVI VEYA KAPSÜL UYGULANIYOR”
Gebelik ve emzirme dönemi haricinde, radyoaktif iyot tedavisinin uygulanmasına engel bir durum olmadığını vurgulayan Doç. Dr. Cengiz, tedavi öncesinde hastaların düşük iyot içeren bir diyet yapmaları ve tiroid hormon ilaçlarını kesmeleri gerekebileceğini belirtti. Doç. Dr. Cengiz, “Tedavi genellikle sıvı veya kapsül şeklinde uygulanırken, hastaların radyasyon güvenliği için birkaç gün özel odalarda kalmaları gerekebiliyor. Tedavi sürecinde en sık görülen yan etkiler arasında ağız kuruluğu, boyun bölgesinde hassasiyet ve hafif bulantı bulunuyor” dedi. Doç. Dr. Cengiz, radyoaktif iyot tedavisinin hastaların iyileşme sürecinde önemli bir rol oynadığını vurgularken, tedavi sürecinin her aşamasında hasta güvenliği ve konforunun ön planda tutulduğunu ifade etti.