Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Mustafa Akgün'ün haberine göre; Didim’de 53 yıllık olan ve binden fazla konuttan oluşan Sahil Sitesi’ndeki yaşayan vatandaşlar, sitedeki konutların riskli yapı olduğuna dikkat çekerek gerekenin yapılmasını istedi. Müracaatlar sonucu çalışma başlatan CHP’li Didim Belediyesi’nin sitedeki tabut binaları riskli yapı ilan etmemesi, vatandaşlar tarafından büyük tepki toplarken, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı ise olaya el attı. CHP’li Didim Belediyesi’nin görevini yapmamasına tepki gösteren vatandaşlar, duruma el atarak sorunun çözümünde büyük bir adım atılmasını sağlayan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a ise teşekkür etti.
BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ
Mavişehir Mahallesi’nde bulunan Sahil Sitesi’ndeki binaların durumu göz korkuturken, evlerin bazılarının kolonlarındaki betonlar kendiliğinden döküldüğü ve sıvaların döküldüğü kolonların demirleri bile ortaya çıktığı gözlemlendi. Korku içerisinde yaşayan vatandaşlar evlerine girme noktasında bile sıkıntı yaşarken, CHP’li Didim Belediyesi tarafından bugüne kadar riskli yapı ilan edilmeyen bölge hakkında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı harekete geçti. Site sakinlerinden yüzde 50+1 çoğunluk sağlanamadığı için de yıllardır kentsel dönüşümün başlanamadığı tabut binalarla ilgili Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Aydın Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü ekipleri Mavişehir semtindeki binaları 'depreme dayanıksız riskli yapı' ilan etti.
ACİL DURUM KODU VERİLDİ
Aydın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri durumu bakanlığı Acil Kodu ile bildirirken, Bakanlık tarafından kısa sürede çalışma başlatıldı. Durum tespitinin yapıldığı binalarda iki kez karot testi yapılırken, riskli yapılara ilişkin tutanak tutuldu.
BELEDİYE’NİN ÇALIŞMA YAPMASI BEKLENİYOR
Bakanlığın yaptığı çalışmalara ek olarak Didim Belediyesi’nin “resen karot testi” kararı alarak tüm binalarda kontrol yapması gerektiği bildirilirken, belediyenin 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası'na aykırı davranması tepkileri daha da şiddetlendiriyor.
YIKIM SÜRECİ BAŞLAYACAK
Riskli yapı olarak ilan edilen taşınmazların sahiplerine, altmış günden az olmamak üzere süre verildi. Tahliye işleminin ardından Mavişehir Mahallesi’nde Kentsel Dönüşüm ve riskli yapıların yıkım sürecinin başlanacağı bildirildi.