Aydın Hedef Gazetesi'nden Ebru Görmez'in haberine göre; 2024 senesinde Didim ve çevresine yağmurun az yağması sebebiyle çiftçiler mağdur oldu. Yeraltı kaynaklarının yetersiz gelmesinden dolayı kendi imkanları ile topraktaki kuraklığı gidermeye çalışan Didimli çiftçiler, ekinlerinin yarısına su verirken, yarısı susuz kaldı. Didim’in Akyeniköy Mahallesi’nde pamuk tarlası olan Ümit Görecek, bu senenin verimsiz olacağını düşünüyor. Görecek, “Bu sene erken toplamaya başlayacağız pamuğu. Pamuk normal beslenmiş olsaydı birde hava şartları normal olsaydı, Ekim ayının başı gibi biz bu pamuğu toplardık. Ama şimdi Eylül’ün 10’u gibi biz bu pamuğu toplayacağız, çünkü erkenden oldu bu sene. Daha alıcısı ortada yok ama biz erkenden toplayacağız, yoksa dalında çürüyecek mahsul.” dedi. 

Çiftçinin belini ilaç fiyatları büküyor


“UMARIM PAMUK, BEYAZ ALTIN OLARAK DÖNER”

2024 sezonu için tarlasına verdiği uğraşı anlatan Görecek, “Pamukta bu sene eskiye göre yarı yarıya su yapamadık, susuzluktan dolayı. Ürünümüzde en azından yarı yarıya, yüzde elli verim kaybımız var. 50 dönüm tarlanın hepsini sulayamadım, kaynaklarda suyumuz yok. Artı olarak verim kaybımızın bir diğer sebebi de ilaçlama durumu. İlaç fiyatları çok yüksek. Biz sulayamadığımız gibi üstüne birde ilaçlarımız pahalı, sudan alabildiğimiz verimi ilaçla koruyalım diyoruz olmuyor. Pamuklarda bir sürü hastalık çıkıyor, pamuğu yiyip bitiren hastalıklar oluyor bunlar. Ben mahsulümü bundan korumak istiyorum ama zaten az bir su görmüş olan pamuk birde hastalık, böcek görünce iyice yok oluyor. Zaten ilacı da motorla atıyoruz, o da mazot parası oluyor, o da bir ton masraf demek oluyor. Bu sene giderlerimiz çok oldu, umarım pamuk beyaz altın olarak döner.” diye konuştu.

Didim’in tarihi kütüphanesi hayata geçiyor Didim’in tarihi kütüphanesi hayata geçiyor

Çiftçinin belini ilaç fiyatları büküyor


“BU KADAR MASRAFLA ÇİFTÇİLİK YAPILMAZ”

Zararlılarla uğraştığı bir yıl olduğunu söyleyen Görecek, “Mecbur artık hastalıklarla uğraşmazsan verim alamazsın. Bu sene inanılmaz şekilde kurtla mücadele ettik. En çok kurdun olduğu yıldan 3 kat fazla uğraştık bu yıl. 10 günde, haftada bir kurt ilacını attık. 50 dönüm pamuk tarlasında bu yıl kurttan daha az kırmızı örümcekler, beyazsinek gibi böcekler içinde kurt için olduğu kadar olmasa da 2 haftada bir bide bunlar için ilaç attık. İlacı ayrı, yakıtı ayrı para. Bu kadar masrafla çiftçilik yapılamaz. 50 dönüm tarlaya sadece bir sezon için 300 bine yakın masraf ettim. Fiyatlar bu şekil devam ederse çiftçi nefes alamaz. Ekonomi birde bir tek bizi değil, alıcıyı da vurdu. Geçen sene 20 bin TL’ye sattığım pamuğu bu sene de aynı paraya satarım gibi. 3 yıl önce daha yüksekti fiyatlar birde. Allah’tan yevmiyeci derdimiz yok, zaten yevmiyeciye vereceğimiz parayı yakıta harcıyoruz. Pamuk pirimi de zaten yıllardır aynı parada kaldı. Allah’tan Didim Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden gübre, mazot desteği alıyoruz, yoksa belimiz iyice bükülürdü.” ifadelerine yer verdi.

Çiftçinin belini ilaç fiyatları büküyor

“TOPLANMASI İÇİN KURUTULMASI GEREK”

Görecek son olarak, “Pamuğun masrafları bitmez. Ektiğinden topladığın güne kadar masraf edersin. Pamuğu yaşatmak için de para harcarsın, öldürmek için de. Pamuğu toplayıncaya kadar şimdi hep büyütmek için ilaçla, gübreyle destek sağlarsın. Pamuğu tekrar toplamak için de kurutman gerekir, kurutmak için de ilaç atman lazım olur, masraf edersin. Makine diğer türlü toplayamaz, yaprağını dökersin. Seneye pamukçu olmaz. Olanı da batar bence. Sebebi de pamuğun değerinde olmaması. Pamuğun değeri mesela bugün kırk lira olmalı, bu masraflara göre” dedi.

Muhabir: EBRU GÖRMEZ