Aydın Hedef Gazetesi'nden Özge Çümlek'in haberine göre; Çine’de fıstık hasadının başlamasıyla birlikte, üreticiler de çalışmalara başladı. Çineli fıstık üreticilerden birisi olan Arif Karaköse, Aydın Hedef Gazetesi’ne kendi fıstık tarlası ve fabrikalarını gezdirerek fıstıktaki rekolte durumunu ve sıkıntıları anlattı.

Söke pamuk hasadına katılarak üreticilerle bir araya geldiler Söke pamuk hasadına katılarak üreticilerle bir araya geldiler

Çineli fıstık üreticisi isyan etti: “Üretici, boynuna ip vurulmuş bekliyor”

FISTIKTA BU SENE REKOLTE YÜKSEK 

Şu anda fıstıktaki rekoltelerinin yüksek olduğunu söyleyen Karaköse, “Sıcaklıklar, fıstıklarda verim rekoltesini yükseltti. Geçen seneye oranla bu sene fıstıkta artış var. Yer fıstığı ekiminde geçen yıl yüzde 20’den hesaba kattığımızda, bu sene yüzde 10-15 artış var. Eylül ayının sonunda burada hasat sezonu kapanacak” dedi.

Çineli fıstık üreticisi isyan etti: “Üretici, boynuna ip vurulmuş bekliyor”

ÜRETİMDE EN BÜYÜK SIKINTI KURUTMA TESİSLERİNİN OLMAMASI 

Üretimde en büyük sıkıntının kurutma tesisi olmamasından kaynaklı olduğunu dile getiren Karaköse, “Döver biçer dediğimiz patozlarla çalışırken, patozlar arıza yapıyor ya da yaş oluyor. Üreticinin en büyük kazancı, hasat zamanında toplanan fıstıkların yaş olmaması. Fıstık, en kötü şartlar altında, sökümden 7-8 gün sonra makineye girmesi gerekiyor. Ama makineciler, daha çok iş almak için vatandaşın mahsulünü yaş koyuyor. Yaş patoz çalıştığı zaman hem tüccarı hem de ürün sahibini zora sokuyor. Kurutma tesisleri olmadığı için bizim burada ürün kurutma şansımız yok." ifadelerini kullandı. 

Çineli fıstık üreticisi isyan etti: “Üretici, boynuna ip vurulmuş bekliyor”

“BARAJIMIZ VAR AMA FAYDALANAMIYORUZ”

Yer altı kaynaklarından faydalanamadıkları gibi barajdan da yeterli suyu alamadıklarını söyleyen Karaköse, "Kış ayında, düzgün yağış almadığı için bu bölgede yeraltı kaynaklarımız bitmiş durumda. Yaz ayı itibariyle su sıkıntısı çekildi. Ayrıca Adnan Menderes Barajı’mız var ama biz faydalanamıyoruz. Barajların suyu açıldığı zaman, su direkt Koçarlı ve Söke Ovası’na gidiyor. Devlet Su İşlerimizden faydalanmamız için bu arazide çay içinde üçer beşer kilometre arayla bent yapılması gerekiyor. Su kaynaklarımızı gözlerin alması için bu şekilde olmalı. Ama bu koşullar sağlanmadığı sürece Çine Ovası ve Evciler Ovası bitmiş durumda." diye konuştu.

Çineli fıstık üreticisi isyan etti: “Üretici, boynuna ip vurulmuş bekliyor”

“ÜRETİCİ, BOYNUNA İP VURULMUŞ BEKLİYOR”

İşletmecilerin düşük fiyat teklif etmesi halinde üreticilerin mahsul ekmeyeceklerini aktaran Karaköse, “Kuruyemiş işletmecileri, üreticilere 50-60 liranın altında düşük fiyat teklif ederse önümüzdeki yıl hiç kimse ekim yapmaz. Hep mısır veya silaj ekilir. Çünkü ekonomik durumdan her taraf kitlenmiş durumda. Üretici, boynuna ip vurulmuş bekliyor” diye sözlerine ekledi.
 

Muhabir: ÖZGE ÇÜMLEK