Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunan pekmez kış aylarında yoğun şekilde tüketilirken, bağışıklık sistemine olan katkılarıyla biliniyor. Vücuda enerji veren, güç kazandıran pekmezin yanlış tüketimi ise, önemli sağlık problemlerini beraberinde getiriyor.
Şifayken Zehir Haline Dönüşüyor!
Konuyla ilgili önemli uyarılarda bulunan Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı pekmezin koruyucu etkisinin bulunduğunu ancak 180 derece ve üzeri ısıya maruz kalması durumunda sağlığa zararlı hale geldiğini kaydetti. Uçar, pekmezin bu şekilde ısıtılması halinde kanserojen madde üretip şifadan çok zehir haline dönüştüğüne parmak bastı.
Önemli Uyarılar Yaptı!
Pekmezin, 180 derece ve üzerine ısıya maruz kalması halinde kanserojen bileşikler üretebileceği konusunda vatandaşları uyaran Uzman Diyetisyen Süheyla Subaşı Uçar, "Isıl işlem sırasında oluşan Akrilamid ve hidroksimetilfurfural (HMF) gibi zararlı maddeler, pekmezin faydalarını olumsuz etkileyerek sağlığa zararlı hale getirebilir. Bu nedenle yüksek derecede ısıda kullanımını doğru bulmuyoruz" diyerek herkesi dikkatli olmaya davet etti.
Şeker Yerine Tercih Ediliyor
Kış aylarında hastalıklardan korunmak için demir içeriği zengin olan pekmez gibi besinlerin tüketiminin çok mantıklı olduğuna işaret eden Uçar, bunun yanı sıra dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu belirtti. Uçar, şunları kaydetti: "Bal ve pekmez gibi besinleri kurabiye veya kek yaparken sağlıklı hale getirebilmek adına şeker yerine ek olarak kullanılıyor. Bu besinler kullanıldığında kanserojen içerik olarak bilinen maddelerin oluşumu arttığı için biz yüksek derecede ısıda kullanımını istemiyoruz. Bunun yerine ya şeker kullanacağız ya da kuru meyvelerden yararlanabiliriz."