Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Ebru Görmez'in haberine göre; Büyükşehir Yasası’nın yürürlüğe girdiği 2014 yılına kadar belde belediyesi olan Akbük, Didim’in en büyük mahallelerinden biri haline geldi. Nüfusu resmi kayıtlarda 10 bin olan ancak yaz aylarında 300 binlere kadar nüfus yoğunluğu yaşayan Akbük’te, 10 senedir özellikle ilçe belediyesinin yetersiz kalması problemlerin çözümünü sürüncemede bırakıyor.
Yıllar içerisinde daha da kalabalıklaşan Akbük şu an kendi kendine yetemezken, ilçedeki kronik sorunlara ilişkin açıklama yapan Mahalle Muhtarı Mehmet Çamlı, Didim’in merkezine yapılan yatırımlardan kendilerine sıra gelmediğini ve Akbük ile esaslı olarak ilgilenilmediğini vurguladı. Didim’den Akbük’e hizmet gelmediğini belirten Muhtar Çamlı, “Didim Belediyesi’nden başta öncelikli olarak düğün salonu olmak üzere esaslı yatırım ve hizmetlerin gelmesini bekliyoruz” dedi.
“AKBÜK’ÜN BİR MUHATABI YOK”
Akbük ile Didim Belediyesi’nde ilgilenmediğini bu yüzden de muhatabının da olmadığını söyleyen Çamlı, “Burada belediye başkanı varken önceden meclis üyeleri tabii ki vardı ve muhatap vardı. Ama şu anda bir muhatap yok. Şu anda Akbük’te sorunların muhatabını halk, muhtarlık olarak görüyor, sanki belediye başkanıymış gibi, sanki bütçemiz varmış gibi bizden hizmet bekleniyor. Ancak biz bir şey yapamıyoruz, Didim Belediyesi’nin ilgili birimine aktarıyoruz ve bizim de iletmekten başka yapabileceğimiz bir şey yok. Sorunların da yüzde birini çözebiliyoruz. Ben 20 yıldır burada muhtarım, her dönemini gördüm ve Akbük’e çözüm odaklı yaklaşılmadığı için sorunların bitmeyeceğini biliyorum. Buranın ilk belediye başkanı Elçin Sandalcı başkanla beraber seçildik. Kendisi buranın altyapı ve üstyapı sorunlarının çözümünün bir kısmını başlatmıştı” dedi.
ALTYAPI KONUSUNDA BİLGİ VERDİ
Altyapı konusunda Akbük'ün içinde döşeme işlemlerinin yapıldığını belirten Çamlı, "Gelinen süreç itibariyle bu çalışmalar devam ediyor ancak pompaları henüz döşenmedi. Şu anda da Didim'e bağlanacağı için altyapı Fevzipaşa'da devam ediyor. Tabii ki bizim hattımız da oradan geçecek. Söylediklerine göre de Didim’in de alt yapısı buna yeterli, bizler söylenene inanıyoruz. Akbük’te bir diğer sorunumuz ise lisemiz yok. Şu anda herkes minibüsle gidiyor okuluna, cebinden ödüyor. Bundan 3-4 yıl önce devlet karşılıyordu öğrencilerin yol paralarını, o da kesildi. Şu anda herkes kendi bütçesiyle gönderiyor. Birde bunun beslenmesi var. Asgari ücretli ve kirada oturan aileler için bu konu daha zor. Genel anlamıyla ulaşım sorunumuz yok, dolmuşlarımız yeterli geliyor” dedi.
“ALTYAPI DIŞINDA PROJE YOK”
Alt ve üstyapı sorunlarından bahseden Çamlı, “Şu anda Didim Belediyesi’nin yaptığı veya hükümetin yaptığı bir proje yok. Kışın 10 bin nüfusla yaşıyoruz, sorun yok, yollarımız yeterli geliyor. Ama yazın 200-300 bin nüfus oluyoruz ve araç park edecek yerimiz olmuyor. Hele ana caddede trafik sıkışıyor. Altyapı konusunda çalışmalar var . Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımız Özlem Çerçioğlu’na altyapı çalışmaları için teşekkür ediyoruz ama üstyapıda da sorunlarımız çok büyük. Didim Belediyesi’nin yapması gereken bazı projeler yarım bırakıldı. Didim Belediyesi için adeta yok hükmündeyiz. Yapılan çalışmalar yetersiz. Sahilde yeterli sayıda tuvalet yok. Son 2-3 yazdır da karavancılık buralarda patlak verdi. Akbük’te kamp ve karavan alanı olmadığı için onlar sahillerimizi işgal etmeye başladı. Resmi konaklama yerleri haricinde her sahilde olan tuvalet ve duş alanları yeterli değil” diye konuştu.
“DİDİM BELEDİYESİ’NDEN DÜĞÜN SALONU YAPMALARINI İSTİYORUZ”
“Akbük gibi beldeden dönme bir mahallede düğün salonumuz yok” diyerek Didim Belediyesi’nden hizmet beklediklerini kaydeden Muhtar Çamlı, “Düğünler limanda tören alanı dediğimiz yerde yapılıyor. Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay’ı göreve davet ediyoruz. Mahallemize düğün salonu şart. Bu konuyla alakalı da yer tahsis edilmişti ancak büyükşehir yasası uygulanınca tahsis edilen alanın bir değeri kalmadı, yarım kaldı. Atıl durumda dururken eski başkan Atabay döneminde de bu sorun Milli Emlak ile birlikte çözülmüştü. Ancak yine de orası öyle kaldı. Yeni dönemde de herhangi bir girişim halen yok. Orası çok amaçlı bir salon olarak hazırlanıp hem gençlere hem de düğün yapacaklara bir alan tanıyabilir. Didim Belediyesi’nden başta öncelikli olarak düğün salonu olmak üzere esaslı yatırım ve hizmetlerin gelmesini bekliyoruz” dedi.
“DİDİM BELEDİYESİ BİZİMLE HEMFİKİR AMA İCRAAT YOK”
Didim’den Akbük’e yatırımların gerçekleşmediğini söyleyen Çamlı, “Bence hizmet alması adına Akbük’ün tekrardan belediye olması gerekiyor. Bu Akbük halkı için çok iyi olacak. Ne yazık ki Didim’den Akbük’e hizmet gelmiyor. Didim’de yerel yönetim vizyonunun bir an önce daha da genişletilmesi lazım ki buraya da hizmet gelsin. Ancak geniş paydadan baktığımızda, Didim’de ve Akbük’te yol yapılması lazım ama önce Didim’deki yolun bitmesi daha öncelik ki bize sıra gelsin noktasında süreç ilerliyor. Burada bir hizmet binası var, buraya bir ekipli, araç destekli bir müdürün görevlendirilmesi şart. Bizim aracımız Didim’e gidip gelmeyecek, Akbük’te kalacak. Eleman da ona göre alınacak. Bunlar olmazsa burası hizmet görmez. Ben bu durumu şuandaki belediye başkanına aday adayıyken söyledim, aday oldu söyledim, geçenlerde yeniden söyledim. Onlar da bizimle beraber hemfikir ancak icraata gelince yok. Onların buraya hizmet vermelerini engelleyecek bir şey olduğunu da zannetmiyorum. Mesela büyükşehirin yapacağı iş ile Didim Belediyesi’nin yapacağı iş ayrı. Bunlar elbette hiçbir şekilde engellenemez ama ne yapılması lazım gerektiğinin planlanması gerekiyor. Didim Belediyesi yol yapacak ve büyükşehirden mi izin alacak, belki bütçe konuşulabilir. Bu konular masaya yatırılabilir ama 11 senedir mi buraya niye bütçe yok anlamı değiliz. Bizim yerel yönetimden taleplerimiz bellidir. Bu eksikliklerimizi giderseler Akbük daha iyi bir yer olacak. Akbük diğer mahallelere oranla en fazla emlak vergisi ve belediyeye diğer ödeme kalemlerini sorunsuz yatıran bir mahalledir. Ancak Didim Belediyesi’nden verdiğimiz vergi kadar dahi hizmet görmüyoruz.” dedi.